Jak smażyć kurczaka żołądki

Żołądki ptaków – mięso twarde i nie bardzo odżywczy. Ale ich neutralny smak daje pole do popisu kulinarnej fantazji, bo bez sosu tutaj się nie obejdzie. Zmiękczyć mięso przed gotowaniem pomoże korniszon.

Trzeba

    • 500 g kurzych żołądków;
    • 200 g brokułów;
    • pietruszka
    • czosnek;
    • 200 g śmietany (20%);
    • 2 łyżeczki musztardy;
    • 50 ml sosu sojowego;
    • 1 łyżka startego imbiru;
    • 50 ml mleka;
    • 0,5 szklanki mąki;
    • 1 jajko;
    • 30 ml koniaku;
    • 1 szklanka oleju roślinnego;
    • 1 łyżeczka masła;
    • przyprawy
    • sól.

Instrukcja

1
Zagotuj mleko, trochę ostudzić, sift 0,5 szklanki mąki przez sitko do miski. Wlać ciepłe gotowane mleko, wymieszać, dodać 30 ml koniaku.
2
Umyj jajka, oddzielić żółtka od białek, utrzyj żółtko z solą, dodać do mieszanki mąki, koniaku i mleka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka odłóż do lodówki, on jeszcze potrzebny. Daj кляру postac 40-50 minut w temperaturze pokojowej. Można zrobić gęsty кляр, który tworzy grubą, „ciasto” ciasto, lub bardziej płynny, tworząc cienką, chrupiącą skórkę.
3
Ugotować żołądki z kurczaka w osolonej wodzie przez 1,5 godziny, pokroić w takie same kawałki. Połącz w misce sos sojowy i pieprz, imbir, dodać przyprawy do smaku i замаринуйте w tej mieszanki kurczaka komory na 30 lub 40 min..
4
Ubić białka do słabej piany, dodać кляр. Wyjąć komory z marynaty, drenaż, zanurzyć każdy w кляр i zwinąć w cieście, po czym smażyć w głębokim tłuszczu do na złoty kolor.
5
Podsmażyć kawałki w głębokiej patelni lub w żeliwnym kocioł. Wlać na patelnię lub kazan warstwę oleju roślinnego w 3-4 cm, jak należy rozgrzać, i umieścić tam komór. Uzupełniać olej w razie potrzeby.
6
Wyjąć gotowe komory, rozłożyć na durszlak lub ułożyć na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju.
7
Przygotować sos: weź mrożoną kapustę, brokuły, zagotuj wodę, подсолите i umieścić tam kapustę nie размораживая, gotować przez 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową i drenaż. Oczyścić i drobno posiekać czosnek (4 ząbki), pietruszkę umyć w zimnej wodzie, drenaż za pomocą ręczników papierowych, grubo posiekać.
8
Wlać na patelnię 1 łyżeczka oleju roślinnego i dodać 1 łyżkę masła, rozgrzać i podsmażyć w mieszaniny olejów brokuły z pietruszką i czosnkiem w ciągu 4-5 minut. Dodać musztardę, wymieszać i wlać śmietanę. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5 min..
9
Przełożyć smażone warzywa do blendera i zrób z nich puree. Złóż komory z sosem.