Jak przygotować курдюк
Курдюк – to bardzo tłuszczowe odkładanie w zakresie ogona u owiec. Nie jeść jako samodzielne danie, a używają jako dodatki do jakichkolwiek innych. Na przykład, do шашлыку. Tak więc, jeśli masz pojawił się taki przysmak, jak курдюк, śmiało łap swoich bliskich i prosto na działkę na grilla!
Trzeba
-
- 1 kg jagnięciny;
- 1 kg курдюка;
- 10 głowic cebuli;
- 2 duże wiązki świeżej bazylii;
- 8 dużych pomidorów;
- 2 szklanki białego wina;
- sól
- pieprz.
Instrukcja
1
Dopóki będziesz gotować sam kebab, распалите grill. Lepiej korzystać z naturalnych węgli, niż kupione. Zakupu węgiel rozpala gorzej.
2
Baraninę pokroić i курдюк kawałki średniej wielkości, takie, żeby było łatwo naciąg na szpikulec.
3
Przygotuj marynatę. Cebulę pokroić w krążki, na 5 milimetrów grubości. Umyć warzywa i pomidory. Grubo posiekać bazylię. Pomidory pokroić w krążki o grubości około 1 centymetr.
4
Teraz weź specjalne naczynie. To musi być wygodny, pojemny miski lub garnka. Bardzo ważne jest, aby naczynia, których będziesz używać do marynowania, była lub emaliowanej lub szklanej. Więc jeśli nie masz takiej, z góry znajdź ją.
5
Teraz w tę czystą naczyniu ułożyć mięso i курдюк – w jedną warstwę część kawałków tego i innego, aby całkowicie zamknąć dno. Następnie ułożyć kolejną warstwę pierścienie cebuli. Trzecia warstwa – bazylią. I wreszcie, po czwarte – pomidorami. Po czwartej warstwy wszystko zaczyna się od początku: mięso i курдюк, cebula, pietruszka, pomidory. Nie zapomnij obficie marynowane i перчить każdy z warstw.
6
Gdy wszystkie składniki będą ułożone na miednicy, należy maksymalnie uszczelnić je. Weź szeroką talerz lub półmisek i naciskać ten kebab. Dalej weź białe wino i wlać do nich mięso. Zostaw kebab na pół godziny.
7
Przed нанизыванием kebab, szaszłyki posmarować oliwą, aby kawałki można było łatwo usunąć z nich po ugotowaniu. Промаринованное mięso oddzielić od warzyw, smażyć w piekle będzie tylko jedno mięso. Нанизывайте kawałki wzdłuż włókien, чередую jagnięcina i курдюк.
8
Gdy węgiel do grilla będą gotowe, ułożyć szaszłyki na grill. Okresowo obracaj je, aby kebab ani z jednej strony nie spalone. Jeśli pojawia się płomień, сбрызгивайте go wodą. Aby sprawdzić, czy jest gotowy kebab, zrób małe nacięcie nożem. Jeśli pobiegł różowy sok, mięso jeszcze nie jest gotowe. No a jeśli przezroczysty sok – kebab można podawać na stół.