Jak przygotować filet tilapia
Тилапия, rodzaj słodkowodnych ryb, powszechne w tropikalnych szerokościach geograficznych. Dzięki swojej płodności, odporności na niekorzystne warunki siedliska, ta ryba była rozwód w sposób przemysłowy. Mięso tilapia wyróżnia się delikatnym smakiem, niską zawartością tłuszczu, dlatego czasami ryba nazywa „rzeka kurczakiem”.
Trzeba
-
- Dla filet tilapia w ziemniaczanej panierce:
- 400 g filet tilapia;
- 400-500 g ziemniaków;
- 1 cebula;
- 2 jajka;
- 200 g mąki;
- sól i biały pieprz do smaku.
- Dla filet tilapia w cieście:
- 4 filet tilapia (średniej wielkości);
- 3 jajka;
- 5 sztuka. l. mąki pszennej;
- 2 łyżki śmietany (10%);
- sól
- pieprz;
- 1 łyżeczka suszonego koperku i pietruszki.
- Dla filet tilapia „w futrze”:
- 2 szt. filet tilapia;
- 1 kwaśne jabłko;
- 30 g żółtego sera;
- 10 g świeżej mięty;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Instrukcja
1
Filet tilapia w ziemniaczanej панировкеВымойте i cebulę oczyścić, drobno покрошите, rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę na złoty kolor, wlać do osobnego naczynia.
2
Oddzielić żółtka od białek, białka wlać do czystej i suchej misce i ubić do lekkiej pianki, wlać do miski z cebulą, pieprzem i dodać 1 łyżkę mąki, przesianej przez sito. Obrać i umyć ziemniaki, usuń „oczka” i zepsute miejsca bulw obrać, zetrzeć na średniej tarce lub.
3
Weź gazę, dodać 3-4 razy, wlać utarte ziemniaki w niej i dokładnie wycisnąć sok. Wymieszać naciskający ziemniaki z białkami i cebulą.
4
Umyj filet tilapia zimną wodą, drenaż za pomocą ręczników papierowych, Pokroić w małe kawałki 4-5 cm szerokości, doprawić solą, lekko zwinąć w mące. Połóż się na kawałki filety z obu stron ziemniaków mieszanka, dociśnij ją, aby filet wyszło jak nadzienie na ciasto.
5
Rozgrzej na patelni olej i podsmażyć „placki” min po 15 z każdej strony, ziemniaczana skorupa musi być piękny złoty kolor.
6
Filet tilapia w кляреПомойте filet, drenaż papierowym. Ubić jajka, dodając śmietanę, sól, pieprz i suszone zioła. Dodaj porcjami mąkę, wymieszać każdą porcję i doprowadzić do konsystencji do konsystencji śmietany. Rozgrzej olej na patelni, обмакивайте filet w кляр i kłaść na patelnię.
7
Podsmażyć każdy filet z dwóch stron na złoty kolor (po cztery-pięć minut z każdej strony), ułożyć smażone kawałki z patelni. Dodać dwie-trzy łyżki wody i gotować przez dziesięć minut.
8
Filet tilapia „pod szubą”Zetrzyj jabłko na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny. Miętę umyć, drenaż i drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Filet tilapia umyć, drenaż, doprawić solą i pieprzem, rozgrzej piekarnik do 170оС, застелите blachę papierem do pieczenia, ułożyć filety, posypać miętą, a następnie umieścić warstwę startego jabłka, góry – starty ser i piec przez pół godziny.