Jak przechowywać masło
Masło – niezastąpiony produkt zasilania wielu ludzi. Znajdują się w nim witaminy A, D, E, których spożywanie jest szczególnie ważne w zimie. Trwałe zapisywanie smaku oleju i witamin w nim jest gwarantowana tylko przy odpowiednim przechowywaniu.
Trzeba
Instrukcja
1
Umieść kupione masło w lodówce. Okres przechowywania w domu zależy od daty produkcji, rodzaju produktu, opakowania, temperatury przechowywania. Tak, masło w opakowaniach, zapakowanej w folię, przechowywany nie dłużej niż 20 dni, w pergamin – nie więcej niż 10 dni. Temperatura przechowywania produktu w tym przypadku musi być od 0 do +6оС. Бутербродное olej jest zapisywany w tej samej temperaturze w ciągu 15 dni. Jeśli kupiłeś masło do wykorzystania w przyszłości, należy umieścić go w zamrażarce. Przechowywać go w lodówce w ciągu dwóch miesięcy w temperaturze -niż 18oc.
2
Umieść masło w smarownicę, jeśli kupiłeś go na wagę. Pojemnik do przechowywania oleju musi być kryjący, ponieważ w świetle olej utlenia się (od góry na nim pojawia się żółty zjełczały warstwa). Smarownica również powinny być szczelnie zamykane, ponieważ ten produkt wchłania obce zapachy. Jeśli nie masz olejarki, zawiń olej w folii lub w pergaminie, w polietylenie go przechowywać nie wolno.
3
Przechowywać olej w sezonie letnim w przypadku braku lodówki w następujący sposób. Do małego garnka wlać zimną wodę, dodać do niej sól w takiej ilości, aby uzyskać mocny roztwór. Umieść w pojemniku z roztworem solnym masło, zawinięte w pergamin lub folię. Koniecznie przykryć naczynie z olejem pokrywą. Dwa razy dziennie zmieniać słonej wodzie i postaraj się szybko używać oleju.
4
Перетопите olej, jeśli jest nadal прогоркло. Do tego odetnij i wyrzuć górny żółty warstwy, umieścić go w rondel lub patelnię. Kiedy masło zacznie się gotować, dodaj do niego dwie-trzy plasterki jabłka. Gotować go, zdjąć z ognia, wyjąć kliny, pozostawić do ostygnięcia. Ponownie umieścić naczynia z olejem na ogień, włożyć do niego nowe plasterki jabłka, jeszcze raz zagotuj go. Schłodzić olej, okresowo mieszając go widelcem, aż ostygnie.
Należy zwrócić uwagę
Spożywanie produktów pieczonych na maśle szkodliwe dla zdrowia, ponieważ podczas smażenia w nim tworzą się rakotwórcze substancje. W zdrowym odżywianiu lepiej używać go w naturalnej postaci, na przykład, do przygotowania kanapek.
Porada
Przy zakupie masła należy zwrócić uwagę na datę produkcji.