Jak przygotować orientalne słodycze
Sorbet, nugat, baklava, chuck chuck, hałwa – nawet nazwy wschodnich słodyczy brzmią томительно i tajemniczo. W przepisach tych potraw są szeroko stosowane miód, orzechy i przyprawy. Przyrządzane według dawnych receptur orientalne słodycze mogą dość długo przechowywać bez lodówki i nie pogarszać.
Trzeba
-
- Dla chałwa:
- 100 g masła;
- szklanka mąki;
- szklanka cukru;
- szklanka dowolnych posiekanych orzechów;
- 2 szklanki wody;
- łyżeczka wanilii.
- Dla baklava:
- 2 szklanki mąki;
- 1\2 szklanki mleka;
- szklanka ciepłego oleju;
- 1 jajko;
- 1 żółtko;
- 20 g prasowanych drożdży;
- 200 g orzechów włoskich;
- szklanka cukru pudru;
- 80 g miodu;
- kardamon (na czubku noża);
- sól.
- Dla chuck-chucka:
- 1 kg mąki;
- 10 jaj;
- 100 ml mleka;
- 20 g cukru;
- 30 g soli;
- 0,5 l oleju do smażenia;
- 1 kg miodu;
- 150-200 g cukru do wykończenia;
- 100 g montpensier.
Instrukcja
1
ХалваВлейте w garnku wody i dodać cukier. Postaw na ogień, проварите do całkowitego rozpuszczenia cukru i gotować jeszcze pięć minut. Umieść w głębokiej patelni masło i rozpuszczamy go. Dodać mąkę i rozdrobnione orzechy. Podsmażyć je na oleju, aż lekko brązowy kolor, stale mieszając i stale pocierając łyżką. Uważaj, aby nie było grudek. Wlać smażone z mąką orzechy syropem cukrowym i проварите do konsystencji gęstej śmietany. Następnie zdjąć z ognia, dodać wanilię i dokładnie wymieszać. Danie lub formę posmarować masłem, ułożyć w niej халву i ostudzić.
2
ПахлаваНагрейте mleko, doprawić solą i rozpuścić w nim drożdże. Dodaj jajko, dodać trochę oleju, pszennej mąki i wyrobić bardzo fajne ciasto. Przykryć czystą ściereczką i umieścić na czterdzieści minut w ciepłe miejsce. Oczyścić orzechy i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać miód, cukier puder i kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozwałkować ciasta czternaście-szesnaście cienkich placków. Posmarować blachę olejem i umieść na nim trzy коржа, smarując każdy olejem. Dalej dalej ciasta, прослаивая co drugi orzechowym nadzieniem. Ostatnie trzy коржа, podlewanie olejem, pozostawić bez dodatków. Ubić żółtka, posmarować nim ciasto i delikatnie pokroić ромбиками. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w niej blachę z пахлавой przez trzydzieści minut. Gotowe danie wyjąć z piekarnika i polać pozostałym roztopionym masłem.
3
Chuck-чакВлейте w głęboką pojemność mleko, dodać miękkie ciasto. Podziel go na kawałki gram na 100, tworzy z nich wici centymetr grubości. Następnie pokroić je na kulki wielkości z cedrowego orzecha. Narybku ich smażenia w głębokim oleju, stale mieszając. Gotowe kulki będą żółtawy. Dodać miód, cukier kryształ i zagotuj je razem w oddzielnym garnku. Gdy spływająca strumieniem kropla miodu po ostygnięciu staje się kruche, gotowanie przerwać. Złóż smażone kulki w szerokiej miski lub na talerz, polać miodem i dobrze wymieszać. Przełożyć gotową chuck chuck na tacę lub czysty talerz i mokrymi rękami nadać mu pożądany kształt. To może być stożek, gwiazda, piramidy itp. Udekoruj na wierzchu kolorowymi montpensier.