Jak zamarynować szparagi
Sezon na szparagi jest bardzo krótki – wczesna wiosna i początek lata. A przecież jest to bardzo przydatne niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy c i K, kwasu foliowego, żywnością włóknami. Szparagi nie tylko świetnie komponuje się z różnymi sosami, ale i doskonale маринуется. A kosztem swojego delikatnego smaku, w różnych маринадах ma różne odcienie smakowe.
Trzeba
-
- Szparagi
- marynowany imbir w-sosie кунжутном
- 500 g świeżych szparagów;
- 1 łyżka ziarna sezamowego;
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek;
- 2 łyżki. łyżki octu ryżowego;
- 2 łyżki soku pomarańczowego;
- 2 łyżeczki sosu sojowego;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru;
- 1 / 4 łyżeczka płatków czerwonej papryki-chile;
- 1 / 4 łyżeczki oleju sezamowego.
- Prosta marynata
- 500 g szparagów;
- 1 szklanka octu jabłkowego:
- 1 łyżka soli;
- 1 1/4 oleju roślinnego;
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu;
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego;
- 1 łyżka cukru;
- 2 ząbki czosnku.
Instrukcja
1
Przed peklowania świeże szparagi należy wyczyścić. Opłukać ją pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Umieść na ręczniki kuchenne i drenaż. Umieść na deski do krojenia. U szparagów najbardziej pyszne części – górne delikatne „piki”, a bliżej do korzeni staje się жестковата. Pokroić ostrym nożem na około 2 – 2,5 cm od dołu. Normalnie chyba najcięższa część szparagów – jasne. Umieść ostry nóż raz pod „włócznia” i, pod kątem 45°, odetnij z łodygi wierzchnią warstwę. Wykonaj tę samą operację ze wszystkich stron łodygi.
2
Szparagi marynowane w imbir-кунжутном соусеВ szerokim garnku zagotuj wodę, подсолите, włóż szparagi i gotować przez 5 minut. Aż produkt się gotuje, przygotuj misce z zimną wodą i lodem. Spuścić szparagi przez durszlak i natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie. Wyjmij ją z wody i pozostawić suche. Przełożyć do dużego naczynia.
3
Na suchej patelni smażyć na złoty kolor nasiona sezamu. Należy zachować ostrożność, sezam przygotowuje się bardzo szybko i warto oderwać się na chwilę, jak on już jest spalony.
4
Oczyść i pokrój w plastry czosnek. Umieścić w małej misce, dodać olej, ocet ryżowy, sok pomarańczowy, sos sojowy, imbir, płatki chili i olej sezamowy. Ubić trzepaczką korniszon.
5
Posypać szparagi smażone кунжутным nasieniem, zalać marynatą i przykryć folią spożywczą. Marynować 15 – 20 minut. Gotowe szparagi można podawać, ale można przechowywać kilka tygodni.
6
Prosty маринадДля tego marynaty szparagów nie trzeba gotować. Wystarczy umieścić ją do wrzątku na 1-2 minuty, a następnie schłodzić w lodowatej wodzie i wysuszyć. Przygotuj wysokie wysterylizowanych słoikach, w które szparagi można umieścić „włóczni” w górę tak, aby marynata zakrywał ją w całości. Rozłożyć szparagi na banki.
7
Przygotować marynatę. Podgrzać ocet na średnim ogniu. Powinien być ciepły, ale nie wrzącym. Umieść w nim sól, cukier. Obrać i pokroić w plasterki czosnek. Umieść w ocet. Dodaj olej, nasiona kopru, pieprz. Dobrze wymieszać i wlać szparagi. Zamknij pokryw i odłóż do lodówki. Szparagi będzie gotowa w ciągu 6 godzin.W ten marynaty można dodać kilka łyżek musztardy dijon, smak tylko zyskać.