Jak gotować нельму
Нельма – rzadkie i cenne ryby, dość duże (może osiągać do 1,5 m długości), mieszka w syberyjskich rzekach i basenie oceanu arktycznego. Mięso нельмы niezwykle delikatne i białe, bogato tłuszcze i witaminy A, D, E. Нельму smażone, pieczone, gotowane, gotowane na parze i podawane z różnymi sosami.
Trzeba
-
- 1 świeża ryba (2,5-3 kg);
- 4 jajka;
- 2 duże świeże ogórki;
- 1 sałata;
- 2 marchewki;
- 2 cebule;
- 1 pęczek zielonych;
- 1 łyżeczka pieprzu groszkiem;
- 1 butelka białego wytrawnego wina.
- Do sosu:
- 1 mały ogórek;
- 1 jajko;
- 2 żółtka;
- 150 g tłustego gęstej śmietany;
- 1/2 łyżki. l. oleju roślinnego;
- sok z 1/2 cytryny;
- 1 łyżka musztardy w proszku;
- sól
- zmielony czarny pieprz.
Instrukcja
1
Wlać do garnka butelkę białego wytrawnego wina, dwa litry wody, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Oczyść marchew i cebulę, umyć, drobno pokroić, umyć warzywa. Zanurzyć we wrzącej cieczy marchew, cebula, łyżeczka pieprzu groszkiem, nie резаную pietruszka, sól. Gotować na małym ogniu przez pół godziny, następnie zdejmij garnek z ognia i pozostawić отвару schłodzić do temperatury pokojowej.
2
Oczyścić rybę z łusek, выпотрошите, usunąć skrzela, dokładnie przepłukać zimną wodą. Odcedzić wywar, usuwając warzywa i przyprawy, włóż tak przygotowaną rybę umieścić na patelni na średnio-małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, obniżenia ciepła do łagodnego i gotować przez dwadzieścia-trzydzieści minut (uważaj, aby ryba nie разварилась, to trzeba w całości). Zdejmij garnek z ognia i pozostawić отвару zaparzenia w ciągu dwóch-trzech godzin w temperaturze pokojowej.
3
Przygotować sos: wyczyść mały ogórek od skóry, posiekać, umieścić w gazę i wyciśnij. Ugotować jajka na twardo, weź gotowane żółtka i utrzyj z dwoma surowe żółtek, dodać łyżkę musztardy, szczyptę soli, pieprz i olej roślinny. Ubić do jednorodnej masy, następnie dodać śmietanę, miąższ ogórka i sok z połowy cytryny.
4
Wyczyść dwa duże ogórki od skóry, weź łyżeczkę z krawędziach (tzw. ziemniak łyżka), pokroić miąższ ogórka małymi kulkami. Opuść kulki do wrzącej osolonej wody na minutę, rozłożyć na durszlak, spuścić wodę. Zdemontować sałata na liście, umyć i ich drenaż. Ugotować na twardo jajka cztery.
5
Wyciągnij gotowane нельму z wywaru, umieścić na półce, pozostawić do całkowitego drenażu płynu. Ułożyć na dużym półmisku sałata-латука, ułożyć rybę na wierzchu sałatki, wokół ryby rozłożyć огуречные kulki. Jajka pokroić w plasterki i udekorować nimi danie. Sos podać w osobnym naczyniu.