Jak przygotować ciasto na trójkąty

Nazwa tatarskiego narodowego dania эчпочмак w dosłownym tłumaczeniu oznacza trójkąt. Przygotowują te trójkąty drożdżowego, chociaż jest dozwolone i świeżego, a w farszu idzie jagnięce, surowe ziemniaki i cebulę.

Trzeba

    • Ciasto drożdżowe
    • 500 g mąki;
    • 1/2 łyżeczki soli;
    • 150 g oleju roślinnego;
    • 50 g cukru;
    • 220 ml wody lub mleka;
    • 15 g suchych drożdży.

Instrukcja

1
W małą miseczkę wlać ciepłą wodę lub mleko. Temperatura cieczy nie powinna przekraczać 50oc, ale nie może być poniżej 45оС. Umieść w mleko lub wodę, cukier, suche drożdże delikatnie рассыпьте na powierzchni, daj im kilka minut, aby nasycone i ubić trzepaczką.
2
Do dużej miski przesiać zjeżdżalnią mąkę z solą. Wlać do niej najpierw olej, a następnie drożdże. Jeśli masz robota kuchennego lub miksera, wyrobić ciasto, umieszczając końcówkę haka. Jeśli wolisz вымешивать ciasto rękami, umieścić go na stole i dobrze wyrobić, подминая jego krawędzi dłoni do środka. Вымешанное zbierz ciasto w kulę, umieścić w naczyniu i przykryć czystym ręcznikiem. Zabierz pojemnik z ciastem w ciepłe miejsce na 40-60 minut. Optymalna temperatura dla testu – 25-27оС. Należy uważać, aby w miejscu, w którym usunięto ciasto, nie było przeciągów. Poczekaj, aż ciasto się podniesie.
3
Ułożyć ciasto na powierzchni roboczej i обомните go. Ponownie umieścić go w misce, przykryć ściereczką i ponownie odłóż w ciepłe miejsce. Czekaj, aż ciasto podniesie się po raz drugi. To zajmie mniej więcej tyle samo czasu, ile i w pierwszy.
4
Posypać mąką powierzchnię, ułożyć na niej ciasto i podzielić na kilka części (6-8). Rozwałkować wszystkie części w okrągłe bułeczki i ułożyć na środku każdej farsz. Защипните brzegi ciasta tak, aby powstał trójkąt z otworem w środku. Daj пирожкам stać, nasmarować roztopionego masła i prześlij do piekarnika, rozgrzanego do 190оС.
5
Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, wlać do otworu trochę gorącego bulionu, nasmarować powierzchnię żółtko i ponownie zabrać эчпочмаки jeszcze na 20 minut w gorącym piekarniku. Wyjąć ciasto, wlać do otworu znowu rosół, nasmarować powierzchnię masłem, przykryć bułeczki lnianym ręcznikiem i odstawić na 5-10 minut. Gotowe trójkąty.