Jak usmażyć pomidory

Smażone pomidory – nie jest to najbardziej popularne danie. Najczęściej stosuje się go jako dodatkowego składnika w składzie innych przepisów. Od tego, jak dokładnie będą пожарены pomidory, i będzie zależeć smak otrzymywanego produktu.

Trzeba

    • pomidory;
    • sól;
    • olej roślinny;
    • skoworoda.

Instrukcja

1
Zebrać dojrzałe owoce i umyć je, wytnij порченные części, jeśli są dostępne, i miejsce, do którego przylegała szypułki. Można użyć i zielone owoce, ale będą one bardziej sztywne i nie takie słodkie, czerwone.
2
Tym, kto nie lubi skórki, należy oczyścić ją z pomidorów. Aby to zrobić, na szczycie pomidorów neogotycki nacięcie nożem o szerokości 1-1.5 cm, po czym owoce na 5 sekund, włóż do wrzącej wody. Wyjąć je garnki i обдайте zimną wodą. Od różnicy temperatur skórka staje się miękka i pozostanie tylko oczyścić ją, chwytając za krawędzie w miejscu nacięcia.
3
Przed tym jak usmażyć pomidory, trzeba zrozumieć, jaką konsystencję dania chciałbym uzyskać w wyniku. To wpływa na wysokość krojenia pomidorów. Dla głębszego smaku najlepiej kroić pomidory w plasterki, natomiast aby uzyskać sos lub leczo jest bardziej odpowiednia krojenia w kostkę.
4
Jeśli chcesz uzyskać bardziej suche warzywa, po ich oczyszczeniu skóry najlepiej wyjąć nasiona i miąższ ze środka, najbardziej nasycony wilgocią. W tym przypadku smażone będą tylko mięsiste ściany pomidorów.
5
Измельчив pomidory, ułożyć na patelni z разогретым oliwą, doprawić solą, jeśli chcesz, możesz dodać suche przyprawy.
6
Pre-usmażyć plastry z jednej strony, obróć je na drugą. Podczas gotowania nieuchronnie będzie wydzielać sok. W przypadku, gdy pomidory smażymy na patelni bez pokrywy, stopniowo będzie parować. Pod pokrywką pomidory będą bardziej soczyste.
7
Czas gotowania zależy od ilości produktów i od tego, jaki stopień miękkości owoców chce się uzyskać. Ale smażyć pomidory zbyt długo po prostu nie ma sensu: taka skorupa, jak u frytek, na pomidorach nie można uzyskać w zasadzie.
Porada
Bezpośrednio przed wyłączeniem ognia można dodać na patelnię trochę koperku lub pietruszki.