Jak rumienić masło
Ghee – cenny produkt, który jest używany nie tylko do gotowania, ale i do gotowania domowych kremów kosmetycznych i pielęgnacyjnych, leczniczych maści. Taki olej znacznie dłużej masła jest przechowywany w lodówce nie плесневея.
Trzeba
-
- Dla masłem w piekarniku:
- 1 kg masła;
- garnek na 2 litry.
- Dla pachnących masło klarowane:
- 1,5 kg masła;
- 25 pączków goździków;
- 2 łyżki nasion sezamu;
- 1/4 jądra świeżej gałki muszkatołowej.
- Dla oleju imbirowego:
- 1,5 kg masła;
- 5 cm korzenia imbiru.
Instrukcja
1
Ghee w piekarniku.Weź 1 kilogram masła (o wysokiej zawartości tłuszczu nie mniej niż 70%), podzielić na 10 takich samych kawałków (gramów na 100). Weź pan z koralikami dnem i ściankami, umieścić w niej kawałki masła. ? – 1/5 objętości garnka powinna pozostać wolna. Rozgrzej piekarnik do 150оС, umieścić tam patelni, nie zamykając pokrywę, na 1.5-2 godziny. Nie помешивайте.
2
Wyjąć garnek z piekarnika, ostrożnie, aby nie zbyt martwić olej. Na powierzchni powinna być twarda, cienka skorupa, pod nią – przezroczyste, bursztynowo-złoty kolor ghee, na dnie – osad jasnego złocistego odcienia. Z pomocą шумовки lub dużej metalowej łyżki zdjąć z powierzchni hartowanej folię, umieścić w oddzielnym naczyniu.
3
Odcedzić olej przez złożoną kilka razy gazę lub sitko i дуршлага. Włóż sitko lub gazę w durszlak i odcedzić przez tę konstrukcję w banku. Przy tym uważać, aby nie dotknąć opady deszczu, niech lepiej na dnie garnka pozostanie para-trójka centymetrów oleju z cząsteczkami tłuszczu. Ułożyć resztę tam, gdzie umieścić folię.
4
Ostudzić masło klarowane w banku do temperatury około 17-20oc, zamknij pokrywę. Pozostałe z oczyszczania opady deszczu i folię można również użyć w żywności: dodawać do wypieków lub zupy.
5
Smakowe, ghee маслоГотовьте stopione masło, jak wyżej. Kiedy umieścić garnek w piekarniku, weź kawałek gazy, zawinąć w niego goździki, nasiona sezamu, granulowany, gałka muszkatołowa. Gdy masło się roztopi, opuść woreczek do garnka i gotować dalej na receptę. Przed процеживанием wyjąć przyprawy. Dodaj olejek z goździków w dania ze świeżych i gotowanych warzyw.
6
Przygotuj piernika masło, dodając w распущенное masło 5 cm korzenia świeżego imbiru, wyciąć na cztery części, w марлевом woreczku. Użyj przygotowania aromatycznej pieczenia.