Jak lepić pierogi „warkocz”

Klasyczna forma пельменя – pyzaty księżyc, którego końce łączą się między sobą. Wiele gospodyń, aby zrobić to danie bardziej apetycznie, zdobią pierogi ozdobnym plecionym.

Trzeba

    • 4 szklanki mąki;
    • 1 szklanka płynu (mleko i woda);
    • 1 jajko;
    • 250 g wołowiny;
    • 250 g wieprzowiny;
    • 1 cebula;
    • sól
    • pieprz do smaku.

Instrukcja

1
Wymieszać w misce mąkę i sól. W szklance ubić widelcem jajko. Dodać ciepłe mleko i wodę, wymieszać. Wlać tę mieszaninę do mąki i wymieszać rękoma ciasto. Umieść ciasto w woreczku i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Po tym, jak ciasto отлежится, to staną się bardziej miękkie i bardziej elastyczne.
2
Wyjąć ciasto z opakowania i jeszcze raz dokładnie вымесите go. Stopień gotowości można określić tak: zrób palcem dziurę około jeden centymetr w głąb i poczekaj kilka sekund. Jeśli ciasto выпрямится, jest ono gotowe. Rozwałkować wałkiem porcję ciasta na cienki arkusz i wyciąć odpowiednie szkła kubki o średnicy około 8-9 cm Taka powiększony rozmiar jest potrzebny do modelowania „warkocze”.
3
Przygotuj farsz. Do tego przepuścić mięso przez maszynkę do mięsa z cebulą, doprawić solą, pieprzem, dodać trochę wody i wymieszać. Można dodać trochę sosu sojowego lub szczypta gałki muszkatołowej, kolendry i trochę papryki. Koniecznie dodaj ząbek drobno posiekanego czosnku. Dla рыхлости i soczystości można dodać posiekany jarmuż, pomidory lub kilka łyżek kaszy. Farsz lubi, aby go вымешивали tak długo, jak ciasto. Przed sztukaterie połóż farsz na 10-15 minut w zamrażalniku.
4
Teraz trzeba ładnie szaszłyki pierogi. Umieść farsz na kółko testu, złóż go na pół i защипывайте frajerze jak zwykle. Następnie jeszcze raz spacer po защипу, czyniąc go szersze i cieńsze. Jest to konieczne, aby warkocz nie była zbyt gruba i szorstka. Następnie na krawędzi zacznij tworzyć „warkocz”. Trzymaj пельмешек w lewej ręce, a dużym palcem prawej ręki owijaj mały kącik z krawędzi na siebie i придавливайте go, jakby прищипываете. Jest to pierwszy защип.
5
Teraz kciukiem prawej dłoni chwyć kolejny mały kącik brzegi ciasta i znowu прищипывайте go. W ten sam sposób wykonaj pozostałe zakładki. „Warkocze” mogą zostać różne, w zależności od kąta nachylenia palca. Poruszać się musi ta ręka, która trzyma frajerze.
6
Następnie krawędzi пельменя połączyć. Gotować pierogi od razu lub zamrozić je na płaskiej tacce, a następnie ссыпьте w etui i przechowywać w lodówce.