Jak nadymać kurczaka w warunkach domowych

Zapach wędzonej z kurczaka, płynący nad działami gotowania, przyciąga nawet tych, którym nie chce się jeść. To danie, nawet pomimo braku w nim korzyści dla organizmu, bardzo smaczne. Można go przygotować w domu, jeśli założyć małą wędzarnią i poznać tajniki gotowania.

Trzeba

    • wędzarnia;
    • kurczak;
    • sól
    • przyprawy
    • płynny dym;
    • trociny.

Instrukcja

1
Przed tym jak nadymać kurczaka, trzeba zająć się zakupem wędzarni. Do tego idealnie nadaje się stara bix, który wcześniej używany do sterylizacji strzykawek. Jeśli to urządzenie nie jest możliwe, użyj dowolnego grubościenne i duży garnek, który nie żal będzie przekształcić właśnie w wędzarni.
2
Przed wędzeniem obmojte tuszy obrać, zetrzeć ją mieszaniną soli, przypraw i płynnego dymu. Można użyć curry, czarny pieprz, czosnek. Najlepiej zostawić kurczaka w lodówce na dobę, ale i замаринованная rano tuszy będzie nie mniej smaczne wieczorem.
3
Umieść na dnie wędzarni warstwa trocin o grubości kilku centymetrów, na nim umieścić kratkę, na której umieść kurczaka.
4
Przykryć garnek pokrywką i postawić na ogień. Najlepiej umieścić pokrywę ładunek, aby para nie wychodził z patelni. Jako ładunku można korzystać z żadnych ciężkości, od małego naleśnika od hantle do разводного klucza.
5
Gotować kurczaka nie mniej niż 2 godziny, czas gotowania zależy od wielkości tuszki. Jeśli chcesz go zmniejszyć, należy najpierw upiec tuszy w ciągu pół godziny, a potem nadymać się jej.
Należy zwrócić uwagę
Strona wędzony kurczak wychodzi bardzo aromatyczne dzięki опилкам, na których ona коптится. Dlatego, aby zadbać o ich zakupie należy z wyprzedzeniem. Najlepiej wziąć trociny z drzew owocowych, dają najbardziej subtelny zapach. Czasami w trociny do wędzenia dodaje suchej winogron grapevine, co sprawia, że zapach jest jeszcze bardziej atrakcyjny.

Porada
Istnieje opinia, że wędzona z kurczaka bez problemu przygotowuje się w warunkach zwykłego mieszkania. Ale w praktyce nawet hermetycznie pakowany tara nadal wydziela się para. Dlatego najlepiej nadymać produkty na małym elektrycznym piecyku, odniesionego na powietrze. W mieszkaniu takim miejscem może stać się balkon. To pozwala nie obawiać się o bezpieczeństwo tapety i sufitu w kuchni.