Jak gotować z jaj w proszku
Proszek doskonale zastępuje jajka. Z niego przygotowują omlety, ciasta, zupy, półprodukty. Jaja w proszku stanie się niezbędnym narzędziem dla smakoszy-походников: on nie jest uszkodzony i się nie psuje w transporcie, w tym do smaku wcale nie ustępuje zwykłym jaja.
Trzeba
-
- Do przepisu „Omlet z jaj w proszku”:
- 3-4 łyżki żółtka w proszku;
- 1,5-2 szklanki mleka;
- sól do smaku;
- masło do smaku.
- Do przepisu „Rosół z kluskami”
- z obliczeń dla jednej osoby:
- 4 бульонных kostki;
- 1 szklanka mąki;
- 3 łyżki stopionego masła;
- ? łyżki żółtka w proszku.
- Do przepisu „Marsz omlet”
- z obliczeń dla jednej osoby:
- 1,5 łyżki żółtka w proszku;
- 10 g mleka w proszku;
- 1 łyżeczka stopionego masła;
- 15-20 g mielonego sera;
- sól do smaku.
- Do przepisu „Naleśniki na drożdżach”:
- 5 szklanek mąki pszennej lub mąki gryczanej;
- 5 szklanek mleka;
- 1,5 łyżeczki żółtka w proszku;
- 2 łyżki. l cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 50 g drożdży;
- 200 g masła;
- 20 g smalcu.
Instrukcja
1
Omlet z jaj порошкаСмешайте mleko i jaja w proszku, trzepaczka blendera – tak, aby nie było grudek. Aby proszek разбух, pozostawić na 20-25 minut, doprawić solą. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, wlać mieszaninę jaj. Zagotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu.
2
Rosół z клецкамиТакой bulion można przygotować w wyprawie. Do miski wlać szklankę wody, włóż masło. Zagotuj, wrzuć połowę jednego бульонного kostki, wymieszać. Всыпьте mąkę, wymieszać, pozostawić na 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać jaja w proszku, dokładnie вымешайте. W garnku zagotuj wodę, zagnieść kostki rosołowe, zanurzyć we wrzącej wodzie, wymieszać. Dodaj przygotowane ciasto na patelni stopniowo po ? łyżka. l. Przez 2-3 minuty po wynurzeniu klusek bulion jest gotowy.
3
Marsz омлетЯичный proszek wsypać do dużej miski, zalać rozcieńczonym suche mlekiem. Na każdego człowieka będzie 1/3 szklanki suchej kaszy manny i wymieszać. Wlać masę do miski z olejem usmażyć na dużym ogniu. Gdy omlet zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić dojść 3-5 minut.
4
Naleśniki na дрожжахПодогрейте w garnku 2 szklanki mleka. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 3 szklanki mąki, wymieszać. Zamknij ciasto szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Umieścić sól, cukier, olej i proszek. Wymieszać, всыпьте pozostałą mąkę, вымешайте do elastycznego stanu, stopniowo rozcieńczania pozostałym mlekiem. Ponownie postawić w ciepłe miejsce. Поднявшееся ciasto wymieszać, piec w normalny sposób.
Porada
Przed użyciem drożdży trzeba „nakarmić”. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i ? szklanki mąki. Wymieszać, postawić w ciepłe miejsce. Ich ilość ma wzrosnąć o 3-4 razy.