Jak gotować jęczmienia do marynaty

Kasza jęczmienna – to przetworzone ziarno jęczmienia. Krupa swoim wyglądem przypomina pereł słodkowodnych, a w skład składników odżywczych, naprawdę, jest bogactwem. W перловке dużo błonnika i witamin. Dania z kaszy zboża przyczyniają się do normalizacji pracy przewodu pokarmowego.

Trzeba

    • Kasza perłowa
    • woda
    • sól
    • rondel.

Instrukcja

1
Namoczyć kaszę perłową w wodzie na kilka godzin, można na noc. Spuścić wodę i napełnić rondel z jęczmienia zimną wodą. Postaw na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Złożyć jęczmienia na sito i przepłukać pod kranem z zimną wodą. Wlać kaszę wrzącą wodą i dalej gotować przez kolejne 50 minut. Sól w trakcie gotowania. Kasza jęczmienna będzie kruchy i nie jest lepka. Dodaj ją w zalewie 5 minut, aż gotowane zupy.
2
Gotować jęczmienia w ciągu godziny w osolonej wodzie. Gotową jęczmienia zapakować do woreczków na durszlak i obficie spłukać wodą. Dodaj ją do prawie gotowej zupy.
3
Dobrze przepłukać kaszę perłową z zimną wodą. Zalać wrzącą wodą tak, aby woda była na dwa palce powyżej poziomu kaszy, postaw na małym ogniu. Kilka razy dodać zimną wodę, tak krupa szybko rozpada się. Umyć gotową kaszę i dodać ją w zalewie za pięć minut do miękkości.
Należy zwrócić uwagę
Jęczmienia dla pierwszych dań lepiej gotować osobno i dodawać do prawie gotowej zupy. Inaczej zupa będzie zbyt mętny i błon śluzowych”.

Porada
Gotować jęczmień zboża więcej, niż trzeba do marynaty. U swoich domowych będzie pyszne zupy, a można spędzić trzy – cztery dni na diecie. Jedz tylko gotowane рассыпчатую kasza perłowa bez soli i oleju. Przez ten czas skóra разгладится, i z ciała wychodzi nadmiar płynu.