Jak nasączyć ciasto koniakiem
Выпеченные półwyroby do ciast impregnowane różnymi słodkimi сиропами, które nadają wyrobom soczystość i aromat. Dla poprawy smaku ich często ароматизируют koniakiem.
Trzeba
-
- Do koniaku syropu:
- 2 łyżki. l cukru;
- 1 szklanka wody;
- 20 g koniaku.
- Do syropu kawowego z koniakiem:
- 2 łyżeczki kawy naturalnej mielonej;
- 200 ml wody;
- 2 łyżki. l cukru;
- 1 łyżka koniaku.
- Do czekolady impregnacji:
- 10 g kakao w proszku;
- 2 łyżki. l cukru;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżka koniaku;
- połowa torebki wanilii.
- Do impregnacji z dżemu z dodatkiem koniaku:
- 3-4 łyżki dżemu;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżka koniaku;
- 1 łyżka cukru.
- Dla cherry – коньячной impregnacji:
- 250 g wiśni;
- 50 g cukru;
- 300 ml wody;
- 1 łyżka brandy 1 szklanka syropu гототового.
- Dla maliny, syrop:
- 300 g truskawek;
- 50 g cukru;
- 300 ml wody;
- 1 łyżka koniaku, 200 ml gotowego syropu.
Instrukcja
1
Koniak syrop dla пропиткиСахар rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Zdejmując pianę, zabierzcie syrop z ognia i wrzuć do ochłodzenia. Następnie odcedzić i dodać koniak. Schłodzone półprodukty do ciast saturate przygotowanym syropem.
2
Kawowy syrop z коньякомПриготовьте kawowy napar: kawę zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut. Następnie przecedzić, dodać cukier, trochę wody i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Проварив pięć minut, ostudzić i dodać koniak.
3
Impregnat z dżemu z dodatkiem коньякаРазведите dżem w szklance wody, всыпьте cukier i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Проварите około dwóch minut, mieszając co pewien czas. W chłodne impregnację dodaj koniak.
4
Cherry – коньячная пропиткаИз myte owoce wiśni usunąć pestki, i dobrze ją rozciągnąć. W masę, dodać cukier, wymieszać, następnie wlać wodę i umieścić gotować. Po wrzenia i potrzymać na ogniu przez 3-5 minut, i odłóż do ostygnięcia. Gotowy syrop odcedzić i dodać koniak.
5
Truskawkowy сиропОтожмите z truskawek sok. Przygotować syrop cukrowy. Do tego cukier rozpuścić w wodzie, dodać wytłoki truskawki i gotować 5 minut. Odcedzić syrop wlać do niego wyciśnięty sok i doprowadzić ponownie do wrzenia. Проварив 3-5 minut, odcedzić i odłóż do ostygnięcia. W schłodzonego syrop, dodać koniak.
Należy zwrócić uwagę
Syrop do nasączania jest używany tylko do wyrobów z ciasta biszkoptowego.
Porada
Zazwyczaj pieczone jeden wielki prefabrykowane, który jest cięty wzdłuż na 2-3 warstwy, a następnie każdy placek impregnowane syropem. Dolna warstwa – podłoże ciasto – пропитывайте z rozwagą, aby nie osnowy.