Jak gotować makaron szklane

Szklana makaron – produkt wschodniej kuchni, który przyszedł do nas wraz z sosem, serem tofu i ostrą przyprawą wasabi. To odżywczy i nietypowe danie, nie ma wyraźnego smaku, więc do niego dobrze nadają się różne sosy, smażone warzywa, mięso. Przygotowanie szklanym makaronem nie można nazwać czasochłonne, ale wymaga pewnej wprawy.

Instrukcja

1
Szklanej, lub целлофановой, kluski nazywają za to, że po ugotowaniu zachowuje przejrzystość. Można ją spotkać także pod nazwą „фунчоза”. Robią szklane makaron z krochmalu ryżowego lub бобового. Makaron z ryżu skrobi po ugotowaniu bardziej przypomina zwykły, cienki makaron, a z бобового – pozostaje bardzo przejrzysty.
2
Gotować przezroczysty makaron doświadczeni kucharze nie polecam. Namoczyć ją na 5-15 minut w bardzo gorącej wodzie lub nawet w gorącej wodzie. Następnie rozłożyć makaron na durszlak i dać jej postać chwilę, aby szkła cała woda (to ważne, inaczej przejrzyste nici szklanej makaron zysk dodatkową miękkość lub nawet rozpuszczą się i staną w zwykłej i неудобоваримую masy).
3
W niektórych recepturach spotyka się zalecenie rzucać szklaną makaron do wrzącej wody i gotować, mieszając, przez 3 minuty, ale nie więcej, aby makaron nie переварилась. Możesz spróbować i tej metody, ale jest on bardziej nadaje się gęstsze makaron z бобового skrobi. Gotowy makaron musi być miękka, trochę śliskie, ale nie разваренной, i zapisać formularz. Jeśli prześwietlić ją w gorącej wodzie, istnieje niebezpieczeństwo, że ona po prostu się rozpuści.
4
Po ugotowaniu pokroić szklaną makaron nożyczkami. Ponieważ jej podjęta tankować wystarczająco słony sos sojowy to wody, w której makaron zalać, nie należy solić. Sama makaron w gotowej postaci prawie безвкусна, dlatego фунчоза – to świetny dodatek i doskonała baza do sałatek. Jedzą ją zarówno ciepłej, jak i zimnej.
5
Jeśli planujesz gotować ze szklanym makaronem zupa, trzeba ją dodać na kilka minut do miękkości, w żadnym przypadku nie wcześniej, i nie należy moczyć przed gotowaniem.
6
Ponadto, szklane makaron można smażyć w głębokim tłuszczu. Pieczona w rozgrzanym подсолнечном lub oleju sezamowym w ciągu kilku minut makaron staje się przyjemnie chrupiące. Przed smażeniem makaron również nie moczy.