Jak zrobić zupę харчо
Zupa харчо – gruzińskie danie narodowe. Zdobywał większą popularność u nas w Rosji z powodu swoich unikalnych smakowych cech. Przygotować ten przysmak w domu i ciesz się tym samym do swoich bliskich i krewnych!
Trzeba
-
- 500 g tłustej wołowiny;
- 1 szklanka ryżu;
- 5 pomidorów;
- 4 duże cebule;
- 5 marchewek;
- 10 ziemniaków;
- 6 ząbków czosnku;
- świeży koperek;
- liść laurowy;
- zmielony czarny pieprz;
- mielona czerwona papryka;
- sól
Instrukcja
1
Przygotuj mięso. Przepłukać go pod bieżącą, czystą, zimną wodą. Pokroić go na małe kawałki.
2
Umieścić garnek na kuchence. Umieść w niej pokrojone mięso i zalać 3 litrami wody. Poczekaj, aż mięso się zagotuje, po czym zdejmij nadmiar pianki, obniżenia ciepła i dalej gotować jeszcze przez pół godziny.
3
Aż gotowane mięso, przygotuj pozostałe produkty. Cebulę obrać z łupin, pokroić bardzo drobno. Marchewkę również oczyścić, zetrzeć na tarce. Na małą patelnię wlać olej słonecznikowy, накалите i всыпьте tam rozdrobnione warzywa. Podsmażyć wszystko delikatnie złoty kolor. Nie zapomnij lekko doprawić solą.
4
Oczyść ziemniaki. Pokroić w małe kostki. Doprowadzić do wrzenia bulion i высыпьте w nim ziemniaki.
5
Переберите rys. Ссыпьте go w misce i wypłukać czystą bieżącą wodą. Gdy ziemniaki będą gotowe, всыпьте smażone warzywa i ryż do garnka z bulionem. Gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu.
6
Pomidory oczyścić z łusek. Aby skórki łatwiej było usunąć, zrobić mały plus nacięcia na pomidorach, po czym opuść je do gotującej się wody na minutę. Wyciągnij i bez wysiłku pozbyć się skóry. Томатную miąższ pokroić w plastry i dodać do харчо.
7
Wyłącz ogień. Zupę doprawić solą do smaku. Dodaj czerwony i czarny pieprz, opuść kilka liści laurowych do zupy. Zamknij garnek pokrywką i pozostaw do zaparzenia.
8
Podsumowując, posiekać czosnek. Posiekać drobno nożem lub użyć specjalnej чеснокодавкой. W ten sam sposób pokroić świeży koperek. Otwórz delikatnie na patelni, szybkim ruchem всыпьте czosnek i warzywa w garnku, dokładnie i szybko wymieszać i ponownie zamknij pokrywę.
9
Podawać gotowane харчо z gęstą zimną śmietaną.