Jak zrobić ziemniaki puree

Ze zwykłych ziemniaków można utworzyć ponad sto potraw: pierwsze, drugie, przekąski. Ziemniak jest stałym składnikiem wielu sałatek. A jeszcze ona korzystna dla ozdoby. Jednym z najbardziej popularnych i ulubionych potraw gospodarzy jest puree z ziemniaków.

Trzeba

    • ziemniaki;
    • sól;
    • masło;
    • masło ghee;
    • śmietana;
    • mleko;
    • zieleń.

Instrukcja

1
Podawać ziemniaki puree, – zadanie prosta. Wykonać ją w życie nawet nastolatka. Najważniejsze jest określenie przepis na puree. Przecież odmian tego na pierwszy rzut oka, proste dania wystarczy.
2
Na początek przygotuj ziemniaki. Z odmian bogatych w skrobię, puree uda разваристым, bez grudek. Z ziemniaków z niską zawartością skrobi – lepka. Najbardziej udane odmian do puree są „Rosamond”, „Symfonia”, „Błękit”, „Marlene”. Jeśli odmiana ziemniaka jest nieznany, należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Uważa się, że bardziej zapewniając im miąższu i dobrymi „разваристыми” właściwości mają bulwy z żółtą i białą skórką.
3
Dokonaj wyboru ziemniaków, nasiona średnie, gładkie bulwy, z obliczeń 2-3 sztuki na jedną porcję. Umyć. Oczyść go ze skóry. Uważa się, że najbardziej przydatne właściwości ziemniaków – witaminy B, B2, B6, C, PP, D, E, karoten, kwas foliowy, magnez, kwasy organiczne, fosfor, wapń, żelazo, potas – znajdują się bliżej „bęc”, więc możliwość cięcia warstwę skórki, jak najcieńsza. Obrane ziemniaki, aby nie zaćmił, od razu wkładać do zimnej wody.
4
Przygotowane ziemniaki opłukać i przełożyć do garnka, wcześniej w tym udział każdy bulwy na cztery części. Zalać wodą, tak aby lekko okładka górne „kawałki”. Aby ziemniaki zachował podczas gotowania swoje właściwości użytkowe i szybciej ścięło, zalać go wrzącą wodą. Gdy woda zacznie się gotować, doprawić solą jej. Chociaż wiele gospodyń wolą zrobić to od razu, jak tylko umieścić rondel na ogniu. W tym przypadku woda będzie się gotować nieco dłużej. Odrzucić ogień i gotować jeszcze 30 min..
5
Gdy ziemniaki staną się miękkie i разваристым, wodę, w której były przygotowywane, trzeba spuścić. Najlepiej do innego naczynia: szklanki lub głębokim talerzu. Ziemniaczana „bulion” może się przydać podczas przygotowania puree do „regulacji” jego gęstości.
6
Pamiętaj ziemniaki specjalnej „толкушкой”, jest w każdym zestawie akcesoriów kuchennych. Następnie dodać do garnka trochę masła lub ghee. Daj mu „stopić”. Jeszcze raz pamiętaj ziemniaki, dokładnie mieszając je z olejem. Puree gotowe. Ten przepis jest najbardziej powszechne. Dalej – możliwe warianty dania, z dodatkowymi dodatkami, a zatem i w inny smak.
7
Jeśli lubisz frytki „tłuściutka”, umieść w puree jedną-dwie łyżki śmietany. I ponownie wymieszaj. Jednak przy wyborze śmietany trzeba być ostrożnym. Zbyt kwaśny – tylko pogorszy danie.
8
Aby ziemniaki okazał się „powietrznym”, dodaj do niego trochę mleka. Najlepiej, jeśli będzie ono lekko podgrzanym, wtedy ziemniaki pozostanie na biało i „łatwe”.
9
Rozbij do garnka z ziemniakami jedno jajko i szybko ubić картофельно-masę jajową, że nie udało się „zwijają”. Dzięki jaja, twoim ziemniaki staną się o wiele „bardziej plastyczna”. Taka opcja jest częściej wykorzystywane do przygotowania potraw, gdzie ważna jest właśnie plastyczność – frytek kotletów, драников, крокетов.
10
Tak więc, twój ozdoba gotowa. Rozłóż go do miski i dodaj warzywa, mięso, ryby, sos. Biorąc pod uwagę, że ziemniaki w połączeniu z niemal wszystkimi warzywami i artykułami spożywczymi, twoja wyobraźnia może być nieograniczona. Smacznego!
Należy zwrócić uwagę
Ziemniaki po ugotowaniu musi być cały w wodzie, ale nie przesadzaj.

Aby ziemniaki nie było grudek, ziemniaki powinien całkowicie zginąć. Stopień gotowości można określić протыкая nożem lub widelcem.

Porada
Konsystencję puree można dostosować, dodając wodę, w której były przygotowywane ziemniaki, lub mleko.

Dla smaku podczas gotowania ziemniaków do garnka można dodać więcej pieprzu, 2-3 liście laurowe, ząbek czosnku, marchew i cebulę.

Aby ziemniaki szybciej ścięło, pokroić go na mniejsze.