Jak nadymać się wieprzowinę

Jeśli masz wędzarnia, to warto spróbować gotować w niej mięso. Nadymać można wszelkie rodzaje mięsa. Wieprzowina nadaje się do tego celu idealnie. Ale warto pamiętać, że bardzo dużo w tej sprawie zależy właśnie od marynaty. Zły wybór składników może zepsuć smak produktu końcowego.

Trzeba

    • 1.5 kg świńska boczku;
    • Dwa
    • 5 łyżki soli;
    • 60 ml syropu klonowego;
    • 1 łyżka ziaren gorczycy;
    • 2 łyżki whisky;
    • czarny pieprz do smaku;
    • 70 ml chipsów яблоневого drzewa (lub olcha
    • wiśnia);
    • wędzarnia lub patelnia wok.

Instrukcja

1
Do wędzenia lepiej wybrać schłodzone mięso z młodego zwierzęcia. Świetnie nadaje się do celów wędzenia wieprzowiny (boczek bez kości, szyjki lub łopatka). Weź mięso i umyć dokładnie pod zimną wodą. Następnie drenaż ręcznikiem.
2
Teraz przygotuj marynatę. Do tego ziarna gorczycy podsmażyć na złoty kolor na suchej patelni. Następnie zmiażdżyć ich толкушкой lub ogółu częścią ostrza noża (można zmielić w moździerzu, ale nie bardzo drobno). Wymieszać syrop klonowy z solą i whisky, pieprzem i ziarnami gorczycy.
3
Wymieszać i dokładnie rub tej mieszaniny kawałek mięsa. Umieścić go w plastikowej torbie, a następnie z pakietu usunąć powietrze. Związać i zostawić marynować w lodówce do trzech dni. Kilka razy obrócić mięso w pakiecie.
4
Po trzech dniach wyjąć mięso z marynaty i przeciąć go na dwie części. Oczyścić z ziaren gorczycy. Ułożyć mięso na ruszt tak, aby kawałki nie stykały i znajdowały się w dość dużej odległości od siebie. Na wędzenie porcji wychodzi około dwie godziny.
5
Przygotuj wędzarni. Na dno ułożyć trociny lub frytki яблоневого drewna. Nie warto brać świerkowe i sosnowe trociny, ponieważ mogą one nadać mięsu gorzki smak. Ogień podczas wędzenia nie musi mocno разгораться, inaczej danie będzie również горчить.
6
Jeśli nie masz wędzarni, to weź szerokiego rondla lub patelni wok. Na dnie ułożyć warstwę folii i wsypać na nią drewniane chipsy lub trociny. Następnie ułożyć mięso na ruszt, można i tę, którą używasz do gotowania warzyw na parze (od аэрогриля).
7
Zamknij garnek pokrywką i postawić na ogień. Jak tylko poczujesz pierwszy zapach dymu, to od razu zmniejsz temperaturę do minimum. Tak dalej wędzenie około kilka godzin. Śledź stopniem gotowości.