Jak zagnieść ciasto пельменное
Wiele narodów wpadli do tego pysznego dania, takie jak pierogi. Mongołowie wymyślili бузы, a chińczycy вотнтоны, kazachowie i turcy zaczęli gotować manty, w Tybecie i Nepalu gotowane momo, włosi, wynalazł ravioli. Główne wyróżnienie „naszych” pierogów od kolegów – to nie tylko bardzo miniaturowy rozmiar, ale i subtelna elastyczne ciasto, przez które prześwituje soczyste nadzienie.
Trzeba
-
- Klasyczne пельменное ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- 1/2 szklanki zimnej wody;
- 2 dużych kurzych jaj;
- 1 łyżeczka soli.
- Заварное пельменное ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- 1 szklanka tłustego pasteryzowanego mleka;
- 1 łyżeczka soli.
- Ciasto dla chińskich pierogów har gow:
- 3/4 szklanki krochmalu pszennego;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1/2 szklanki wrzącej wody;
- 2 1/2 łyżeczki oleju roślinnego.
Instrukcja
1
Klasyczne пельменное тестоПриготовьте deskę, na której będziesz ugniatać ciasto lub dobrze wyczyścić blat. Wymieszać mąkę z solą. Sift „zjeżdżalnią” na powierzchni roboczej mąkę. Zrób w centrum „roller coaster” wgłębienie i dodaj do niego jedno jajko. Weź wtyczkę i delikatnie okrężnymi ruchami вмешайте jajko na mąkę. Należy dodać drugie jajko i przeszkadza widelcem dalej.
2
Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę i вымешивать ciasto palcami. W końcu, gdy dodasz całą wodę, вымесите z ciasta kulę i dolewaj go, wyginanie dłonią w ciasto i ponownie вымешивая w „piłkę”, do momentu, aż ciasto stanie się jędrne i elastyczne.
3
Jeśli czujesz, że ciasto jest zbyt suche, nie bój się dodać jeszcze trochę wody. Jeśli jest odwrotnie wydaje się zbyt lepki i mokry, подсыпьте trochę mąki.
4
Podzielić ciasto na dwie kule, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do testu „odpocząć”.
5
Niektórzy twierdzą, że klasyczne ciasto do syberyjskich pierogów замешивается bez jaj, a zamiast wody dodaje lód kruszony. Możesz spróbować takiej opcji, ale należy pamiętać, że aby wyrobić do elastycznego stanu to ciasto, trzeba wiele wysiłku i czasu.
6
Заварное пельменное тестоНалейте mleko w garnku i всыпьте sól. Garnek postawić na małym ogniu. Mleko nie należy doprowadzać do wrzenia, dosyć dobrze go rozgrzać.
7
Zdjąć patelnię z ognia i zacznij mieszać w nim mleko widelcem. Cienkim strumieniem, kontynuując przeszkadzać, wyrzucić mąkę. Gdy ciasto będzie usztywnienie i jędrne, zacznij mieszać rękami.
8
Ułożyć ciasto na, присыпанную mąką, deska do krojenia lub na blacie. Dalej вымешивать aż stanie się jędrne i elastyczne , ale nie za strome.
9
Ciasto dla chińskich pierogów har гоуУ chińskich пельмене har go też bardzo тоненькое ciasto. Вымешивать go jeszcze trudniej, niż ciasto do syberyjskich pierogów. W misce wymieszać przesiewa pszenny i skrobi ziemniaczanej, dodać sól.
10
Powoli wlać wrzącej wody, вымешивая ciasto widelcem. Dodaj olej roślinny i zacznij ugniatać ciasto rękami. To ciasto вымешивается do elastycznego i gładkiego stanu 2-3 minuty.
11
Przykryć ciasto ręcznikiem i dać „odpocząć” 15-20 min..