Jak wyczyścić starą patelnię
Z czasem patelnie pokryte tłustym nalotem i нагаром, który trudno usunąć. I jeśli patelnia ci się nie podoba, nic w niej nie przypala się i wygodnie gotować – nie spiesz się rzucić, spróbuj najpierw wyczyścić.
Trzeba
- – duży garnek lub miednicy;
- – woda;
- – soda;
- – sól;
- – biurowy klej lub ciekłe gwoździe”;
- – szczotka do metalu;
- – druciana siatka;
- – wiertarka lub bułgarski z przystawką do szlifowania;
- – nóż;
- – papier ścierny;
- – środek chemiczny na podstawie zasady.
Instrukcja
1
Weź duży żelazny garnka lub miski i wlać do niego wodę, dodać dwie garście sody i soli, garść proszku do prania i trochę канцелярского kleju (zamiast kleju można użyć rozpuszczone w wodzie „ciekłe gwoździe”).
2
Umieść patelnię na patelni, uprzednio odkręcając pokrętło. Gotować w ciągu jednej do dwóch godzin. Po tym jak patelnia посветлеет, wyjąć ją, polejcie wrzącą wodą i przepłukać kilka razy w czystej wodzie.
3
Usunąć resztki zanieczyszczeń szczotką lub metalowej siatki, ponownie przepłukać wodą. Koniecznie przed pierwszym gotowaniem прокалите na patelni sól, inaczej produkty będą пригорать.
4
Jeśli nagar na zewnątrz natknęła się bardzo mocno i gotowanie nie pomaga, spróbuj wyczyścić patelni mechanicznie. Na wiertarkę lub болгарку ustaw szlifowania nasadki w postaci szczotek i zalogowaniu patelnię w imadle, usunąć z niej cały nalot. Można również do tego celu użyć papieru ściernego lub zwykły nóż. Jeśli jest możliwość, należy stosować najpierw grubsze, a następnie subtelne sposoby szlifowania.
5
Spróbuj usunąć nagar z patelni za pomocą chemicznych domowych środków. Wybierz w sklepie najsilniejszy środek na bazie ługu, na przykład, „Шуманит” lub „Extra”. Przed użyciem koniecznie załóż rękawiczki i maskę, wyjąć produkty z dala.
6
Nanieść środek na patelni, otwórz okno i wyjdź z pomieszczenia. Jeśli preparat dostanie się na skórę, należy natychmiast przemyć pod bieżącą wodą i rozprowadzić tłustym kremem.
7
Po kilku minutach sprawdź, czy postępował narzędzie, поцарапав patelni. Jeśli brud odchodzi, usunąć z jej szczotki i gąbki ściernej, a następnie dokładnie spłukać wodą kilka razy. Trudne zabrudzenia można potrzymać dłużej – około 15-20 minut.
8
W warunkach polowych, na przykład na działce, spróbuj wyczyścić patelni staroświecki sposób – piaskiem, tartym cegły lub popiołem. Wsypać środek do środka i natrzeć zmiętym papierem lub szmatą, cząstki substancji przy tym będą działać, jak materiał ścierny, skrobanie nagar i osady.