Jak pozbyć się zapachu zgniłego mięsa
Nieprzyjemny zapach w kuchni może wystąpić z powodu zepsutych produktów, w szczególności, zgniłego surowego mięsa. Jeśli to się stało, należy umyć nie tylko lodówka, ale i całą kuchnię.
Trzeba
- – amoniak
- – mydło
- – soda oczyszczona
- – cytryna
- – gąbka
- – rękawice gumowe
Instrukcja
1
Wyrzuć wadliwy produkt od razu, jak tylko poczujesz zapach. Przesuń wersję całego lodówki, być może, te produkty, które znajdowały się tam bez opakowania, stały się korzystnym środowiskiem dla szkodliwych bakterii. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, wyłącz lodówkę, a następnie umyć jego ścianki wodą z mydłem. Lub użyj sodę. Do jego przygotowania weź 1-2 łyżki. l. sody i 1,5 l ciepłej wody.
2
Doskonale absorbuje zapachy cytryny. Rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej sok z cytryny w proporcji 1:1. Weź miękką gąbkę i umyć wewnętrzne ścianki lodówki to rozwiązanie. Dla utrwalenia efektu pozostaw wewnątrz talerzyk z cytryny plasterki na kilka dni. Zamiast nich można użyć pokrojone w plasterki pomarańczy.
3
Pozbyć się nie tylko zapach zgniłego mięsa, ale i od szkodliwych bakterii pomoże amoniaku. Rozpuścić kilka kropli w 1 litrze wody i umyć lodówkę od wewnątrz. Wtedy nie zapełniały jego produktów w ciągu doby. W ciągu tego czasu trzymać drzwi otwarte. Jeśli mięso popsuło się trochę podczas rozmrażania w powietrzu, należy umyć kuchnię z wykorzystaniem jednego z wymienionych wyżej sposobów, zachowując proporcje składników.
4
Pozbyć się zapachu i zdezynfekować pomieszczenie pomogą również specjalnych środków czyszczących, które można kupić w każdym dziale chemii gospodarczej. Do mycia podłogi wybrać хлоросодержащие środki. Ale nie przesadzaj z ich ilością, ponieważ chlor może powodować toksyczne zatrucie. Do przygotowania roztworów dezynfekcyjnych należy użyć instrukcji na opakowaniu. Po tym przewietrzyć pomieszczenie. Najlepiej w czasie wietrzenia wyjść na ulicę.
Należy zwrócić uwagę
Aby uniknąć podrażnienia na skórze rąk podczas mycia lodówki i kuchni należy stosować rękawice gumowe.