Jak pozbyć się zapachów na deski do krojenia
Problem „kuchennych zapachów” nurtuje wielu gospodarzy. Przecież w trakcie gotowania wiele narzędzi długo wchłania w siebie wszystkie aromaty użytych składników. Nie są wyjątkiem i deski do krojenia. Istnieją sztuczki, które pomogą pozbyć się tych uporczywych „wrogów”.
Trzeba
- – ocet;
- – cytryna;
- – sól;
- – granulowany węgiel;
- – soda oczyszczona;
- – proszek gorczycy;
- – fusy;
- – спитый herbata;
- – świeże mleko;
- – specjalne środki do mycia naczyń;
- – gorąca woda.
Instrukcja
1
Zanim podawać rybę pokroić czosnek lub cebula, zwilż krojenia 9% octem lub przetrzeć plasterkiem cytryny.
2
Jeśli twoja deska do krojenia brata zapachu od ryby, posypać ją octem, rozcieńczonym wodą w stosunku 1:1, lub sokiem z cytryny.
3
Zapach kiszonej kapusty, czosnku lub ryby, można usunąć, jeśli umyć krojenia gorącą wodą morską (4 łyżki soli na litr wody) lub ciepłą wodą z rozcieńczonym w niej octem (2 łyżki octu na 2 l wody).
4
Jeśli od cięcia deski wydobywa się nieprzyjemny zapach surowego mięsa, namoczyć na pół godziny w gorącej wodzie z измельченным drzewnym węglem (100 gramów na litr). Można zamiast węgla użyć szczypta mielonej kawy. Następnie dokładnie umyć deskę pod bieżącą wodą z dodatkiem płynnych aromatyzowanych środków do mycia naczyń.
5
W przypadku, gdy twoja deska do krojenia wykonana z tworzywa sztucznego, a następnie, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, ją umyć powierzchnię wodą z dodatkiem sody lub przetrzeć szmatką zwilżoną octem, opłukać.
6
Aby pozbyć się zapachu pleśni, wychodzącego od drewnianej tnącej deski, intensywnie wytrzeć ją na гущей i pozostawić na kilka minut. Następnie dobrze umyć kuchnia narzędzie pod ciepłą, bieżącą wodą.
7
Wytrzyj tablicę proszku gorczycy lub спитым herbatą, aby pozbyć się zapachu śledzia. Również dobrze neutralizuje taki „zapach” świeże mleko. Wystarczy przetrzeć krojenia gąbką zwilżoną w zimnym mleku.
8
Przy wyborze cięcia deski wziąć pod uwagę fakt, że szklane i plastikowe deski najmniej podatne na wchłanianie różnych zapachów, niż drewniane. Warto również wziąć pod uwagę, że deski z radełkowaną powierzchnią trudniej ukryć, a tym samym problemów z zapachami będzie więcej.
9
Użyj co najmniej trzech-czterech desek dla różnych grup produktów i od razu po ugotowaniu dokładnie umyć je w gorącej wodzie z dodatkiem specjalnych środków do naczyń. Prawdopodobieństwo pojawienia się uporczywych zapachów przy takim wychowaniu danych kuchennym narzędziem będzie minimalna.