Jak wybrać ryż do pilaw
Pilaw to nie tylko znaków wschodniego gościnności, ale i jedno z tych dań, które lubią i potrafią gotować w wielu krajach. U pilaw nie ma jedynego właściwego przepisu, jest ich setki, w zależności od regionu, produktów, powód dla którego go przygotowują. Aby przy całej różnorodności odmian pilaf pozostał пловом ważne jest, aby przestrzegać technologii, w tym, aby wybrać odpowiedni rysunek.
Instrukcja
1
Dla tych, którzy chcą gotować pilaw jak codzienne danie, nie священнодействуя nad nim, wystarczy zapamiętać, że dla niego dobrze nadają się среднезерные odmiany, z mocnymi przezroczystymi рисинками. Bardzo ważne jest, aby w плове wszystkie jego składniki nie mieszali się w papkę, więc ani pachnący jaśmin, ani popularny tajski lub krasnodar nie podejdą – te odmiany ryżu miękkie i szybko развариваются. Natomiast dobrze nadaje się basmati, zwłaszcza jeśli eksportowy i sprowadzony z АОЭ, Meksyku czy Hiszpanii.
2
Kupując ryż w sklepie, wybrać przezroczyste opakowania. W nich widać czy wśród ziaren odłamki, które развариваются szybciej i dlatego zepsuć smak potrawy, czy dużo nieprzezroczystych białych lub żółtych wewnątrz ziaren. I jedni , i drudzy mówią o niskiej jakości produktu. Ten rysunek, który potrzebny jest, przy tym samym rozmiarze długich wydłużone ziarna, z których każda, jak matowe szkiełko.
3
Jeśli masz możliwość przed zakupem potrzymać ryż w rękach, to spróbuj ścisnąć go w пригоршне. Odpowiedni rysunek nie kruszy się i pęka, a przy tym nie jest pełna, a kilka ziaren.
4
Ci, którzy bardziej poważnie odnoszą się do powierzchni, idą za ryżem na rynek. To właśnie tam można kupić najbardziej „poprawne” odmiany – dev-зиру, дастар-сарык i łazarz.Łazarz lub lazurowe – to хорезмский крахмалистый rys. On nie zwiększa się podczas gotowania, jak inne odmiany, ale nie rozpada się. Ten ryż eksperci zalecają, aby бухарского, самаркандского, ташкентского i, oczywiście, хорезмского pilaw.
5
Dev-nie ma różnych odmian i jakości. To grube wydłużone, zazwyczaj delikatnie-murowane рисинки z полосочкой czerwony lub brązowy kolor. Ale różne odmiany mogą być w różnych kolorach, od białego, perłowy szary lub kremowy do nasyconego brązu. Jeśli nie jesteś koneserem, trzymaj się mimo wszystko różowe „paski” odmian. Prawdziwa dev-nie są cięższe od innych odmian i, jeśli ścisnąć go w garści, twarde ziarenka wydają się skrzypienie. Na rynku ryż sprzedają w ryżowego „puder”. Należy wytrzeć ją z ziarnka i zobacz jak рисинка jednorodne.
6
Дастар-сарык – „król” ферганского pilaw. To wspanialomyslny fermentowane подкопченый ryż, kupić taka – wielkie szczęście. Ma wyczuwalny specyficzny zapach i jest bardzo silny.