Jak wybrać pyszne granat
Wspaniałe źródło антиоксидиантов i witaminy Z – granat — czasami używany jako naturalnej profilaktyki chorób i jako dodatkowy naturalny preparat do leczenia niektórych chorób. Jak każdy owoc lub warzywo, najbardziej pyszne i zdrowe – soczysty, dojrzały, dojrzały owoc.
Instrukcja
1
ЦветВыбирайте z proponowanych ci granatów najjaśniejszy, nie blady, ale i nie zbyt ciężkim bordowym odcieniu. Ciemne plamy na owoc świadczą o tym, że on перезрел i, być może, jest zepsuty. Jasne – są charakterystyczne dla niedojrzałych owoców. „Korona” w górnej części dotacji powinna być od wewnątrz koloru brązowego, jeśli zawiera białe порошкообразное substancja – owoc перезрел.
2
КожураСочный dojrzałe owoce różni błyszczącej gładkiej skórce. Jeśli ona zwiędły lub потрескалась, granat перезрел i na dłużej. Wybieraj owoce z cienką skórką, przez którą można macać ziarna. Także o tym, że skórka owocu jest cienka, świadczy jej definicji – po prostu widać, jak pod nią znajdują się odciski. Przetrzeć skórę palcem – to nie musi zmarszczka lub łzy.
3
Rozmiar i весСпелый granat zwykle wielkości dzieci w piłkę, niedojrzały – nie więcej piłki tenisowe. Weź granat do ręki i porównać go wagowo z podobnymi wielkością. Najcięższy owoc będzie i najbardziej soczyste i z dużą ilością nasion.
4
ЗвукЕсли wbić na granat kłykcie dojrzały owoc wyda donośny dźwięk, jakby wbić do metalowego pojemnika. Niedojrzały owoc wydaje głuchy, „drewniany” dźwięk, a przejrzały – łagodne i stonowane. Również na nim mogą pozostać wgniecenia od ręki.
5
СезонЕстественно, że najbardziej soczyste owoce można kupić w połowie sezonu, na początku więcej niedojrzałych owoców, a w końcu – перезрелых. Sezon na owoce drzewa granatu zaczyna się od połowy jesieni i trwa do końca zimy.
Należy zwrócić uwagę
Granaty, jak i grejpfruty, mogą zaburzać wchłanianie niektórych leków. Skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą przed zastosowaniem tych owoców, jeśli zażywasz jakiekolwiek leki.
Porada
Przechowywać dojrzałe granaty w warzywnym komorze lodówki. Będą one jadalne w ciągu około siedmiu miesięcy. Owoce mogą stać się bardziej soczyste z czasem, jeśli w technice komorze utrzymania temperatury od 0 do +5оС.