Jak oddzielić jaja горбуши od folii
Горбуша z kawiorem spotyka się na półkach sklepowych dość często. Kawior chce ukisić, jednak powstaje problem, jak oddzielić ją od folii. Kawior горбуши dość duża, jak u wszystkich ryb łososiowatych. Dlatego najlepsza metoda – płukanie wodą przez sito.
Trzeba
- – 2 sita;
- – widelec;
- – 2 duże miski lub miednicy;
- – woda.
Instrukcja
1
Weź 2 sita. Jeden musi być z komórkami takiej wielkości, aby w nich swobodnie odbyła się kawior. Po drugie – z małymi otworami. Metody unieszkodliwiania łydki wszystkich ryb łososiowatych są prawie identyczne. Sitko o grubych oczkach umieścić na dnie тазика lub miski. Naczynia wziąć plastikową lub emaliowanej. Nie chcesz używać aluminiowe miski. Wtyczka jest korzystne ze stali nierdzewnej.
2
Wyjmij kawior. Może ona znajdować się w пленочном worku. Jeśli tak jest, delikatnie podważyć folię widelcem i вспорите worek. Staraj się nie uszkodzić jaja. Umieścić jaja w sito, rozłożenie go mniej lub bardziej równomiernie.
3
Wlać warstwę łydki czystą, zimną wodą. Sito przy tym nie musi być całkowicie pod wodą. Jaja niech swobodnie pływać, ale nie trafiają w miednicę do góry, w przeciwnym razie procedura straci wszelki sens, bo dokładnie tak samo nad ściankami проплывут i ciała obce. Ostrożnie, starając się nie zniszczyć jaja, wymieszać kilka razy zawartość sita. Duże zanieczyszczenia, skrzepy krwi i część folii odłączą się sami sobą. Zabierzcie je widelcem. Jeśli komórki są na tyle duże, kawior dostanie się przez nich w misce, a wszystkie niepotrzebne pozostanie na siatce.
4
Weź więcej drobne sito. Z jego pomocą сцедите tarło w innej misce. Wodę spuścić i wymienić na czyste. Przepłukać kawior bezpośrednio w miednicy, podobnie usuwanie folii i śmieci widelcem. Procedurę spędzić, aż czyszczący woda będzie przezroczysta, a wśród łydki nie będzie spotykać się śmieci, folii i skrzepów. Usuń również martwe jaja. Można je zauważyć od razu, mają biały lub brązowy kolor. Po tym, jak jesteś upewnij się, że ani śmieci, ani filmów już nie ma, a woda spływa całkowicie czysta, umieścić jaja w naczynia do kiszenia.
Należy zwrócić uwagę
Wielokrotne płukanie łydki przed засолкой – obowiązkowa procedura. Wraz z foliami i innymi ciałami obcymi w łydce może spotkać się лигула – личиночная etap rozwoju groźnego tasiemca. W przypadku nieprawidłowej technologii gotowania dostaje się do organizmu człowieka.
Засоленная kawior musi wytrzymać okres kwarantanny. On zależy od stężenia soli.
Porada
Niektórzy zalecają przed wymyciem обдавать kawior z wrzącą wodą. Ta metoda pozwala na szybsze oddzielić folii, ale kawior faktycznie spawane i traci swoje właściwości. Martwych białych jaj staje się znacznie więcej, niż podczas zwykłego prania wełny.