Jak przechowywać z rzodkiewki
Skromna rzodkiewka ma wielowiekową historię. Budowniczowie piramidy Cheopsa żywili rzodkiewka, starożytni rzymianie wierzyli nie tylko w tym, że ona przydatna dla żołądka, ale i w to, że napar z jej silne antidotum. Rzodkiew jedli chińczycy i japończycy. W średniowiecznej Europie tego овощу przypisane zdolność do leczenia szaleństwo, wypędzać demony, wykrywania czarownic, a w między czasie, leczyć brodawki. Do tej pory udowodniono, że rzodkiewka ma wiele właściwości leczniczych i dlatego ją mieć w domu wcale nie są zbędne.
Trzeba
- Słodki marynowane daikon
- – 500 g japońskiej rzodkwi;
- – 1 szklanka octu ryżowego;
- – 1 szklanka cukru;
- – 1/4 łyżeczki kurkumy;
- – 1/4 szklanki soli.
Instrukcja
1
Zapisz rzodkiewki w холодильникеОтрежьте liście korzeń ostrym nożem. Zostaw około 2,5 cm od łodyg. Umieść rzodkiewki w perforowana plastikowa torba, która pozwoli powietrze swobodnie krążyć, zachowa wilgoć i nie da овощу zblaknąć..
2
Przechowywać z rzodkiewki w worku w warzywnym komorze lodówki. Sprawdzaj korzenie razy w tygodniu na przedmiot pleśni i plam. Usuwaj подпорченные warzywa. Jeśli czarna lub маргеланская, zielona, rzodkiewka zaczynają tracić kolor, użyj ich w żywność natychmiast. W lodówce rzodkiewka może być przechowywane przez około miesiąc.
3
Zapisz rzodkiewki w ящикеЗаполните wodoodporny pojemnik na 2/3 czystym wilgotnym piaskiem. Delikatnie примните piasek, aby usunąć kieszenie powietrzne. Weź świeże młodej rzodkiewki, odciąć liście i zanurzyć korzenie w piasek, tak aby pełna warzyw została pokryta im. Umieścić pojemnik w suchym, chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Regularnie nawilżać piasek, ale nie wlewać do niego wodę, lepiej spray. W takiej postaci rzodkiewka może być przechowywany do 3 miesięcy.
4
Groszek редькаОдин z popularnych sposobów przechowywania warzyw – konserwowanie. Istnieją dziesiątki receptur konserwacji różnych odmian rzodkwi. Podstawowe metody, zwykle podobne, ale dodając swój zestaw przypraw, można nadać маринаду niepowtarzalny smak.
5
W małym rondelku wymieszać 1 szklankę wody i 1 szklankę octu, dodaj kurkumę i cukier. Na średnim ogniu, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i pozostawić маринаду ostygnięcia.
6
Wyczyść daikon i pokroić na plastry grubości 0,5 cm, Jeśli twoja rzodkiewka gruba, krojone plastry na połówki. Umieść rzodkiewki w durszlak, wymieszać z solą i umieść nad zlewem lub miską. Pozostawić na 1 godzinę, aby stos sok. Umyć rzodkiewki pod bieżącą wodą. Rozłożone na sterylny banków i zalać solanką. Zamknij pokryw i odłóż do lodówki. Taka rzodkiewki można jeść już po 4-6 godzinach, ale lepiej, żeby on мариновался całą noc.