Jak wybrać nowotwory

Nowotwory tradycyjnie przygotowują, pomijając żywcem do wrzątku. Wielu kucharzy nie kochają ten proces i wolą gotować mrożonych nowotwory, inne nie mogą kupić żywych ze względu na oddalenie od miejsc ich połowu lub z powodu tego, że chcą przygotować nowotwory nie w sezonie. Niezależnie od tego, czy chcesz jeść tych słodkowodnymi świeżych lub mrożonych, gotować po prostu gotowanych raków lub cancer zupa, sos, ciasto, ważne jest, aby prawidłowo wybrać oryginalny produkt.

Instrukcja

1
Żywe ракиЖивые słodkowodne raki, zwykle przezroczyste, zielone z błękitem lub brązowe. W sprzyjających warunkach, w temperaturze od +15оС w pojemniku z wodą i wolnym dostępem tlenu – nowotwory bardzo aktywny, ciągle w ruchu, wpadają na siebie, poruszając przy tym wąsami i szczypcach. Jeśli rak „wisi” w rogu zbiornika nieruchomo i ciężko oddycha, nie warto brać go. Być może on po długiej podróży i choć членистоногое szybko, to może się głodzić, i wyjęcia z jego pancerza bardzo mało mięsa.
2
Wybierz nowotwory z nietkniętymi szczypcach, панцирями, z dużym koloru, bez odprysków i zarastania.
3
Przy temperaturze poniżej +10os metabolizm nowotworów zwalnia, i wydają się być martwe. Przy wyborze schłodzonych nowotwory bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak długo są przechowywane w takim stanie. Normalny okres – do 48 godzin.
4
Przed gotowaniem na żywo schłodzonych nowotwory ogrzewa się do temperatury pokojowej, przemywa się w zbiorniku, osolonej wody (100 g na 10 litrów) nie więcej niż 3 minuty, aby nie umarli od słonej wody. Tych stawonogów, że pozostały unosić się na powierzchni wody i nie ruszają, lepiej nie jeść.
5
Schłodzone gotowane ракиОхлажденные gotowane raki powinny być jasno-czerwony kolor i ładnie pachnieć morzem. Ich skorupa i szczypce nie powinny mieć widocznych uszkodzeń. Pamiętaj, że najłatwiej wyjąć mięso przygotowywane nowotwory. Jeśli gotowane je sami, nie przechowuj nowotwory dłużej niż dwie godziny. Jeśli kupisz schłodzonych nowotwory w zamkniętym opakowaniu, ich okres przechowywania — od momentu produkcji do 3 – 4 dni.
6
Mrożone słodkowodne ракиЗамороженные nowotwory mogą być przechowywane w zamrażarce do 3 miesięcy. Pod lodem są takiego samego koloru, jak i na żywo. Przed gotowaniem nowotwory размораживают w lodówce w ciągu 12-24 godzin. U odmrożonych nowotwory нерезкий rzecznej zapach.
Należy zwrócić uwagę
Istnieje opinia, że nowotwory, gotujących martwych, ogon pozostaje prosta i używać ich w żywności nie warto. To nie jest tak. Jedynym wskaźnikiem, że zwierzę zdechło na długo przed przymrozki lub отваривания – zmiękczona skorupa. Nowotwory z miękką skorupą naprawdę nie warto jeść.