Jak ugotować smaczną wołowinę
Wołowina pomocna przy anemii, sprzyja regeneracji sił i obniżenia cholesterolu. W nim zawarte są niezbędne dla człowieka witaminy, za pomocą którego przyswajalne żelazo i białko pełnowartościowe. Podczas gotowania wołowina traci 1% tłuszczu, 40% wody i 2% białka, który przy takim sposobie przygotowania utrzymuje się prawie całkowicie.
Trzeba
-
- Do gotowanej wołowiny:
- 500 g mięsa;
- 800 g ziemniaków;
- 2 marchewki;
- 1 por (lub 1 główka cebuli);
- rzepa;
- przyprawy;
- sól.
- Na sos z chrzanem:
- łyżka mąki;
- 2 łyżki startego chrzanu;
- 0,5 szklanki śmietany;
- 2 łyżki octu;
- masło;
- przyprawy;
- sól.
Instrukcja
1
Gotowane wołowina. Obmojte dobrze wołowiny, umieścić całego kawałka (nie więcej niż 2 kg) do garnka i zalać ciepłą przegotowaną wodą, tak aby lekko pokryła mięso. Przykryć garnek pokrywką i postawić na ogień. Po wrzenia wody, zdjąć pianę łyżką cedzakową, odrzucić ogień i gotować wołowinę w ciągu dwóch-dwóch i pół godziny.
2
Oczyścić, umyć i pokroić w plasterki wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Na pół godziny przed końcem gotowania wołowiny dodaj bulion, rzepa, marchew, białą część porów (lub kawałki cebuli). Można również umieścić 20-40 g selera, korzeń pietruszki lub pasternak, dwa liście laurowe, pieprz groszkiem, który można zastąpić 5-10 g czerwonej papryka. Doprawić solą.
3
Gdy mięso z warzywami będzie gotowy, odcedzić delikatnie bulion (to konieczne, aby przygotować sos z chrzanem), a na patelni z gotowanej wołowiny przykryć pokrywą.
4
Oczyścić, umyć i ugotować ziemniaki.
5
Przed podaniem na stół, pozostawić mięso w bulionie pozostałych. Następnie pokroić na małe kawałki, umieścić w naczyniu, dodać ziemniaki i zalać sosem z chrzanem.
6
Sos z chrzanem. Smażyć łyżkę mąki z łyżką masła, rozcieńczyć szklanką gorącego bulionu, otrzymanego podczas gotowania wołowiny, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i проварите na małym ogniu przez pięć-dziesięć minut.
7
Przygotuj chrzan. Aby to zrobić: umieść w rondelku lub na patelni dwie łyżki masła i taką samą ilość startego chrzanu i lekko smażyć.
8
Wlać jedną lub dwie łyżki octu (ilość zależy od stężenia) i tyle samo wody lub bulionu. Umieścić jeden liść laurowy, kilkoma pieprzu i postaw na małym ogniu, aby odparować płyn.
9
Проваренный kurwa przełożyć do przygotowanego sosu, gotować i zdjąć z ognia, doprawić solą, dodać kawałek masła i wymieszać.
Należy zwrócić uwagę
Mięso, отваренное na małe kawałki, okazuje się jednak, soczyste i smaczne, niż na jednym dużym kawałku.
Porada
Do potraw z gotowanego mięsa najlepiej nadają się mostek, rostbef, udziec i ronald.