Jak przygotować stek z łososia w folii
Gotowanie mięsa, drobiu lub ryb poprzez pieczenia w folii można nazwać pięknym francuskim terminem an Papillote. Choć początkowo ta metoda i myśli zawarcie żywności w kopertę z pergaminie papieru, wymiana jej na folii jest całkiem słuszna. Jak zwykle, w „kopertę” stawiają nie tylko główny produkt, ale i bogaty zestaw ziół, przypraw, a czasami nawet warzywa. Ryby, zwłaszcza łosoś, pieczone w folii – idealne danie dla zdrowego odżywiania.
Trzeba
-
- Łosoś
- pieczone z ziemniakami
- 2 steki z łososia o wadze do 170 – 200 g;
- 1 ? łyżki stołowe masła;
- 1 cytryna;
- 2 gałązki świeżego koperku;
- 2 łyżki białego wina;
- kilka małych młodych ziemniaków;
- sól
- biały pieprz
- Łosoś
- pieczone z grzybami i dynią
- 4 steki z łososia;
- ? łyżeczki soli;
- ? łyżeczki białego pieprzu;
- ? łyżeczki suszonego tymianku ;
- 1 cytryna;
- 2 szklanki pokrojonych pieczarek;
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni;
- ? szklanki białego wytrawnego wina.
- Łosoś
- z кунжутным olejem i imbirem
- stek z łososia;
- 1 łodyga trawy cytrynowej;
- 1 pęczek zielonej cebuli;
- korzeń imbiru – 5-10 centymetrów;
- 2 duże ząbki czosnku;
- 1 łyżka oleju sezamowego;
- 2 łyżki miejscowości marina;
- 3 łyżki тамари;
- 2 łyżki posiekanej kolendry .
Instrukcja
1
Łosoś pieczony z овощамиКартофель dokładnie отмойте i ugotować w mundurkach do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia i pokroić тоненькими w plasterki. Od cytryny pokroić na 4 plastry i wycisnąć z pozostałych owoców sok. Wymieszać sok z cytryny z białym winem.
2
Umieść każdy stek na prywatne kwadratowy kawałek folii. Posypać solą i pieprzem. Umieścić u góry po kawałku masła i oddziale koperek. Rozłożyć na rybach ziemniaki, doprawić solą i pieprzem go, udekoruj każdy kawałek dwa plasterki cytryny. Zrób z folii łódkę i napełnić ją mieszanką wina i soku. Zaklej kopertę. Piec w piekarniku w temperaturze 220оС. Około 10-15 minut. Do семге nadaje się zasadę ogólną tezę, że na każdy centymetr grubości filetów trzeba poświęcić 10 minut, aby gotować go do miękkości.
3
Łosoś pieczony z grzybami i тыквойРазогрейте piekarnik do 220оС. Odciąć z rolki piekarskiej folii 4 prostokąta, o bokach około 30х60 centymetrów. Złożyć każdy z nich na pół i ułóż na środku stek rybny. Grzyby i warzywa rozłożyć wokół ryby, posypać wszystko solą, pieprzem i tymiankiem. Zbierz folię „лодочкой” i wlać wino. Zaklej „koperty”. Umieścić rybę w folii na blasze i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Gotować około 10-15 min..
4
Łosoś z кунжутным olejem i имбиремРыба, запчеенная w liściach drzewa lub lotosu – popularne danie азитской kuchni. Teraz są prawie takie same dania można przygotować, korzystając z пергаментом lub folią.Steki umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Kawałki ryby ułóż na folii. Skórkę z trawy podzielić wzdłuż na tyle części, ile przygotować steki. Szczypiorek drobno pokroić i posypać nim łososia. Posiekać imbir i czosnek, wymieszać z кунжутным olejem, słodkim рисовым поварским winem мирином i ciemnym sosem sojowym тамари. Wlać tej mieszaniny rybę, posypać kolendrą. Zaklej przygotowane steki w kopertę z folii aluminiowej i piec w piekarniku w temperaturze 220оС 10-15 minut.