Jak gotować czekoladowe trufle
Prawdziwe trufle czekoladowe zawierają świeże śmietanę i masło, więc są przechowywane na długo. Święto to znakomity przysmak można w restauracjach i kawiarniach, u siebie w domu, kupując trufle w sklepach cukierniczych lub dostarczając samodzielnie. Domowe trufle mają wiele cennych zalet – można wybrać rodzaj czekolady, ароматически-pikantne dodatki, обсыпку i sami kontrolować warunki przechowywania i świeżość produktu.
Trzeba
-
- 250 g czekolady (gorzkiej
- belgijskiego
- mleczny);
- 150 g śmietany zawartości tłuszczu 22%;
- 40 g masła;
- 75 g kakao;
- 15 g mielonego cynamonu.
Instrukcja
1
Przygotuj łaźni wodnej – należy umieścić dużą i szeroką garnku lub głębokiej patelni na ogień, wlać do niej około litra wody i doprowadzić do wrzenia.
2
Czekolady наломайте na kawałki lub zetrzeć na tarce. Kawałki nie powinny być duże, każdy nie więcej niż 1,5 cm.
3
Do średniej miski wlać 2 łyżki wody i umieścić czekoladę. Ustawić pojemnik na łaźni wodnej. Stale mieszając trzepaczką, poczekaj, aż czekolada się roztopi. To trwa 5-7 minut.
4
Nie przestając mieszać, wlać śmietanę. Mieszaj masę trzepaczką, aż śmietana się nie zjednoczą się z czekoladą w jednolitą masę. Zdjąć patelnię z łaźni parowej i daj jej zawartości do ostygnięcia.
5
Ponownie postawić garnek z czekoladą w kąpieli wodnej i rozgrzać czekoladową masę. Włóż do niej masło, wymieszać wszystko trzepaczką i zdjąć z ognia.
6
Wlać ganache – tak teraz nazywa się twój rozpuszczoną czekoladę z masłem i śmietaną – w małej misce, trochę ostudzić. Zamknij folią spożywczą i odłóż na 1 godzinę do lodówki.
7
W głębokiej szerokim naczyniu wymieszać kakao z cynamonem. Weź łyżeczkę do melona lub do tworzenia lodów lub załóż jednorazowe rękawiczki gumowe. Wyjąć ganache z lodówki. Tworzy z masy kulki i обваливайте w mieszanki cynamonu i kakao. Gotowe trufle.
Porada
Możesz zmieniać ten przepis do swoich potrzeb. Gotować gorąca czekolada nie tylko na сливках, ale wymień część herbaty w różnych smakach, soki owocowe, dodać gorącą czekoladę razem z olejem inny alkohol, rum, koniak, likier. W остывающую masę подмешивайте różne smaki na bazie oleju, korzenna-aromatyczne zioła, takie jak mięta, kawałki orzechów, karmelu itp. Обваливайте trufle w kokosowej стружке, specjalnej посыпке do wyrobów cukierniczych, zmielonych orzechów, cukier puder. Wkładać do środka kawałki marmolady, kandyzowane owoce lub suszone owoce, znowu nie zapomnij o orzechy. Jeśli robisz trufle sami, przed wami bogate pole do eksperymentów.