Jak przechowywać chleb pita
Chlebek pita – tradycyjne danie ormiańskiej i tureckiej kuchni. To przaśny chleb w postaci cienkiej ciastko, popularny dziś w wielu krajach. Używają pita nie tylko tradycyjnie, jak chleb, przygotować bary roladki i piec ciasta. Jedną z zalet pita – można go przechowywać do roku. Trzeba tylko znać kilka zasad.
Instrukcja
1
Od razu po upieczeniu, jeszcze gorące, pita stos i pakują. Wilgoć przy tym z niego nie paruje, i pita pozostaje świeży przez kilka dni, nie tracąc swoich właściwości smakowych.
2
Świeżo upieczony chlebek pita jest elastyczny i miękki, ale chłodzenie zaczyna twardnieć. To pozwala na przechowywanie go przez dłuższy czas, „odświeżenie” przed użyciem.
3
Przechowywać suchy chlebek pita w temperaturze pokojowej. Zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć do specjalnego хлебницу (drewnianą, plastikową lub metalową). Najlepiej do przechowywania w jemenie pasują drewniane хлебницы. Należy pamiętać, że worki foliowe do przechowywania w jemenie nie nadają się w nich chleb szybko będzie się pleśni.
4
Miej pita z dala od innych produktów, ponieważ może on wchłonąć w siebie obce zapachy.
5
Jeśli zakupiłeś wilgotny chlebek pita, to umieścić go w pakiet i przechowywać na górnej półce lodówki. Uważaj, aby pita był szczelnie zapakowany i w dodatku nie figuruje w powietrze.
6
Do długotrwałego przechowywania zawinąć pita w folię lub pergamin i umieścić w zamrażarce. Przed użyciem wyjąć i prosto w filmie podgrzej w KUCHENCE w ciągu dziesięciu sekund.
7
Aby odświeżyć pita po długim okresie przechowywania, wlać do garnka wody i umieścić w niej kratkę na nogach lub innej patelni o mniejszej pojemności, do góry nogami. Połóż na wierzchu pita. Następnie zamknij garnek pokrywką i postaw na małym ogniu. Po wrzenia wody przez kilka minut par пропитает pita, i zyskuje miękkość, jak po upieczeniu.
8
W Armenii podczas gotowania w jemenie „na zapas” go dobrze suszone na słońcu, a następnie składają ułóż je, starannie schronienie i przechowywane w specjalnych po szafach, przypominające skrzynie. W razie potrzeby wyjąć odpowiednią ilość płytek, kłaść na ręcznik, lekko nawilżają każdy liść z wody i sody pitnej, potem przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić przez trzydzieści minut. Pita staje się miękkie, jakby świeżo upieczony.
Należy zwrócić uwagę
Okres przechowywania w jemenie – 6 miesięcy. Zamrożone w zamrażarce pita może być przechowywane do roku.
Porada
Przy zakupie w jemenie, należy zwrócić uwagę na opakowanie. W szczelnej szybko się „dusi” i pokryte pleśnią. Na opakowaniu muszą być małe otwory. Koniecznie zobacz na datę produkcji.