Jak marynować korzeń imbiru

Korzeń imbiru znany ze swoich korzystnych właściwości dla organizmu człowieka. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, przyczynia się do lepszego przyswajania pokarmu. Używać go można nie tylko w surowym, ale i marynowanej postaci.

Trzeba

    • korzeń imbiru;
    • sól;
    • cukier;
    • woda;
    • ocet ryżowy.

Instrukcja

1
Przygotuj korzeń. Trzeba dokładnie go umyć i oczyścić z górnej skórki. Jeśli zakupiłeś młody imbir, to wystarczy przetrzeć jego twardą szczotką lub oczyścić nożem. Jeśli korzeń jest stary i nie nadaje się do takiego sposobu czyszczenia, zdejmij skórkę, овощечисткой, lub zwykłym nożem (możliwość cięcia cienka warstwa).
2
Pokroić imbir. Do marynowania używają cienkie płatki imbiru, więc potrzebny jest ostry nóż z szerokim ostrzem. Umieść korzeń na deski do krojenia i delikatnie pokroić w cienkie paski. Pamiętaj, im cieńsze zrobisz płatki, tym lepsza będzie gotowe danie. Dlatego nie spiesz się, rób to powoli. Przygotowany imbir ułożyć na dnie głębokiej miski.
3
Podgrzać w garnku około trzy litry czystej wody, doprowadzić ją do wrzenia, подсолите i wlać imbir. Zostaw miskę z wodą na cztery-pięć minut, a następnie odcedzić płyn. Około pół szklanki tej wody, odstawić. Proces przetwarzania korzenia wrzącą wodą potrzebny do tego, aby stał się bardziej miękkie i delikatniejsze.
4
Wymieszać pozostawione przez wodę, szklankę octu ryżowego i trzy łyżki cukru. Na życzenie można wziąć czerwony ocet, który nada имбирю ładny różowy odcień. Dla większej delikatności i miękkości spróbuj zastąpić ocet na wino ryżowe (ja tak samo dzieje różowym i białym).
5
Wlać korzeń mieszaniną i dokładnie wymieszać. Zostaw imbir w zalewie na pięć-sześć godzin (można na noc). Należy trzymać go w lodówce.
6
Nie spiesz się pozbywać gotowy root od marynaty – przechowywać go w nim o wiele bezpieczniejsze. Marynowany imbir należy wypić w ciągu czterech tygodni. Należy przechowywać go w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Porada
Spożywanie imbiru dzieje się nie tylko w połączeniu z daniami kuchni japońskiej (sushi i роллами). On doskonale uzupełniają mięso i urozmaica przekąski na stole.