Jak gotować „niedźwiedzie łapy”
„Офтонь мадят” w tłumaczeniu oznacza „niedźwiedzie łapy” – tak nazywa się jedno z popularnych dań мордовской kuchni. To mięsne placki z bułką tartą, które zewnętrznie bardzo przypominają łapy niedźwiedzia. Je piec w piekarniku i zaprasza do stołu na gorąco. Zaskocz swoich bliskich tym oryginalne i wartościowe danie, tym bardziej jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Trzeba
-
- 250 g wieprzowiny;
- 250 g wołowiny;
- 300 g świńskiej wątroby;
- cebula;
- 2 zęby czosnku;
- połowa batonu;
- 2 jajka;
- olej roślinny do smażenia;
- przyprawy i sól.
Instrukcja
1
Wątrobę umyć, wieprzowiny i wołowiny. Oczyść je z folii, należy usunąć smugi i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Miałem wątroby należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie lub mleku przez godzinę. Od tego będzie znacznie łagodniejszy. Aby placki były soczyste, wolą chłodził, a nie zamarznięty mięsa.
2
Pokroić cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmażyć na nim cebulę. Trochę подрумяньте go i dodać do mięsnej masy.
3
Wlać jajko do farszu, wycisnąć przez prasę ząbki czosnku, doprawić solą i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Dla pikanterii może dodać posiekany pietruszkę. Jeśli farsz okazał się wystarczająco płynny, można dodać kilka łyżek mąki, a następnie ponownie wymieszać i zostawić na 20 min..
4
Przygotuj bułka paski. Lepiej użyć lekko подсохший baton. Do tego pokroić świeże baton na plasterki, a potem na małe kliny. Umieść je w nagrzanym do ok 180 stopni piekarnika na trzy minuty. Będą grać rolę swoistych pazurów. Baton można śmiało zastąpić żytnim chlebem, to kwestia gustu.
5
Forma z mięsa mielonego placki. Powinny one przypominać łapy niedźwiedzia. Ułożyć na wierzchu bułka „pazury”. Zazwyczaj na jeden „łapę” wymaga nie więcej niż 3-4 брусочков.
6
Rozbić w misce jajko. Zwinąć w nim „niedźwiedzie łapy”, a następnie umieścić je na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i gotować w niej tortille do miękkości. Zazwyczaj trwa co najmniej 30 minut. Nie piec to danie długo, istnieje ryzyko przesuszyć go. Oznaką gotowości może służyć który wydobywa się z placków po naciśnięciu widelcem przezroczysty sok.
7
Podawać gotowe „niedźwiedzie łapy” gorące. Odpowiednia przystawka do tego мордовскому viands będzie puree z ziemniaków, a także sałatka jarzynowa. Zresztą, może ono występować jako pełnowartościowego samodzielnego dania.
Porada
Tortille można wcześniej podsmażyć z dwóch stron i tylko wtedy zapiec w piekarniku.