Jak brać kiełki pszenicy

O korzyściach płynących z kiełków pszenicy ludzi było wiadomo już od czasów starożytnych. Je stosowali w swojej praktyce lekarze i zachodnich i wschodnich krajów. Ale w dzisiejszych czasach, kiedy naukowcy poważnie zajęli się badaniem właściwości kiełkującego ziarna, stwierdzono, że w nich zawiera kilkanaście najważniejszych witamin i dwa tuziny aminokwasów i mikroelementów. W związku z tym można powiedzieć, że spożywanie kiełków pszenicy przydatne dla wszystkich, którzy chcą leczyć różne choroby, schudnąć, wzmocnić organizm, odmłodnieć, poprawić wzrok itp., Ale należy je przyjmować poprawnie.

Instrukcja

1
Przy zakupie ziarna do kiełkowania należy zwrócić uwagę na to, aby wśród nich nie było zielonych, недоспелых, porażone grzybami, zgniłych itp. Wybierz wysokiej jakości materiał i wlać kilka łyżek pszenicy zimną, bieżącą wodą. Всплывшие ziarna usuń – one nie nadają się do kiełkowania.
2
Wsypać zboże w porcelanowe, szklane, ceramiczne lub emaliowanej miski, zalać ją wodą równo, przykryć czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Przez 5-8 godzin wylać tę wodę, w której pszenica замачивалась – w niej mogą znajdować się szkodliwe substancje, w tym rolniczych.
3
Ziarno płukać, aż woda będzie klarowna. Następnie ponownie napełnić czystą wodą ziarno (bardzo dobrze wykorzystać кремниевую lub srebrną wodę), aby ona ledwo narzuty pszenicę. Przez cały dzień widać pojawienie się małych, wielkości 1 mm, białych kiełków; przemyć je ponownie, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa lub истолките w moździerzu, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i odstaw minut na 10. Twoje danie jest gotowe.
4
Brać taką pszenicę codziennie na czczo w ciągu półksiężyca. Następnie na dwa tygodnie, należy przerwać przyjmowanie i ponownie powtórz. Kurs jest przeznaczony na trzy miesiące. Można doprawić pszenicę cukrem, dżemem lub miodem, dodać trochę masła lub suszone owoce, orzechy.
5
Jeśli masz dużo kiełków pszenicy, lepiej pozostawić do wyschnięcia, a następnie zniszczyć w młynku do kawy. Otrzymany proszek wsypać do czystego naczynia szklane i dodawaj po łyżce stołowej w dowolne dania. Optymalna dzienna dawka – trzy lub cztery łyżeczki takiego proszku.
6
Kiełki pszenicy można kupić już gotowe w aptekach lub dietetycznych działach sklepów – są one sprzedawane w postaci płatków. Aby wzbogacić swój organizm w składniki odżywcze, wystarczy jeść je przynajmniej po jednej łyżce stołowej dwa lub trzy razy dziennie.
7
Проращенную pszenicę można także dodawać do sałatek lub płatki zbożowe, warzywne dania lub ciasta. Przy tym należy pamiętać, że podczas obróbki termicznej część przydatnych właściwości kiełków jest stracone.
8
Jeśli chcesz schudnąć, ten produkt należy przyjmować rano na śniadanie, a także zamiast obiadu. Ale po 18 godzin, to lepiej nie używać, ponieważ kiełki pszenicy posiadają silne stymulujące pracę mózgu efektem, i może pojawić się bezsenność.
9
Szerokie zastosowanie znalazło również spożywanie oleju z zarodków pszennych. Dla profilaktyki chorób przewodu pokarmowego i wzmocnienia odporności bierz go na łyżeczkę dwa razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Czas trwania takiego kursu odbioru – od jednego do dwóch miesięcy. Ten produkt można dodawać do sałatek, owsianki lub przystawki.