Jak zrobić twaróg ser
Przygotowanie domowego sera – fascynujący proces. Smak produktu końcowego można zmieniać za pomocą dodatków, spełniających upodobań członków rodziny. Najłatwiej przygotować w warunkach domowych miękkiego sera. Można go złożyć i do śniadania, dodawać do sałatek, również z niego wychodzi piękna nadzienie do tortu.
Trzeba
-
- mleko 3 l;
- zsiadłe mleko 150 ml;
- masło 1-2 łyżki. łyżki;
- sól
- przyprawy do smaku.
Instrukcja
1
Przygotować ser. Do tego пастеризуйте mleko w temperaturze 75-85°c w łaźni wodnej przez 5 minut. Pozostawić do schłodzenia do temperatury 32-37°C.
2
Wpisz w ciepłe mleko zaczynem – zsiadłe. Można ją zastąpić kefir lub jogurt bez cukru. Nadaje się również kefir z бифидобактериями. Zawiń naczynia z заквашенным mlekiem w ręcznik. Postawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
3
Sprawdź gotowość do skrzepu. Ostrożnie łyżką trochę masy. Jeśli zagięcia grona gładkie, z błyszczącą powierzchnią, a wydzielające się serum zielonkawy i przejrzysty – można przystąpić do створаживанию.
4
Umieść naczynie z молочнокислой masą na łaźni wodnej o temperaturze wody 50-55°C. Aby skrzep równomiernie прогрелся w kilku miejscach zrób dziurki szerokim nożem. Gdy temperatura grona osiągnie 40°C, moczyć go jeszcze 3 minuty w kąpieli wodnej.
5
Ułożyć w durszlak lnianą chusteczkę. Przełożyć do niego masę do oddzielania surowicy.
6
Gotowy twaróg doprawić solą, następnie przełóż masę 1-2 razy przez maszynkę do mięsa z drobnym kratkami. Dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszać.
7
Zawinąć masę w grubą lnianą lub bawełnianą szmatkę. Umieść paczkę między dwoma разделочными deskami. Na wierzchu połóż zgina. Jego waga nie powinna przekraczać masy serowej masy. Przez 8 godzin zgina zdjąć. Rozwiń ser i umieścić w lodówce.
Należy zwrócić uwagę
Domowe mleko пастеризуйте w temperaturze 85-90°C, nie mniej niż 20 minut. Tym można zapisać się od infekcji. Przechowywać domowy ser w lodówce nie więcej niż pięć dni.
Porada
Jako dodatków w przygotowaniu творожного sera można użyć oliwki, orzechy, kminek. Aby dokonać słodki ser, dodać do niego курагу, suszone śliwki, miód. Najlepszy twaróg ser otrzymywany z domowego mleka. Nie wylewać serum. Można go używać do gotowania hash wiosną. Pije jedna szklanka surowicy na czczo, można poprawić pracę przewodu pokarmowego.