Jak zrobić marynatę do mięs
Aby mięsne danie wyszło naprawdę smaczne, mięso należy w odpowiedni sposób przygotować. Przygotowanie marynaty — prawdziwa kulinarna nauka. Składniki do marynaty są wybierane w zależności od rodzaju mięsa.
Trzeba
-
- Marynata 1
- Ciepła woda – 1 l.
- ocet – 1 łyżka.
- czerwone wino – 1 łyżka.
- cebula – 2-3 szt..,
- marchew – 1-3 szt..,
- korzeń pietruszki – 1 szt. wraz z ботвой,
- seler – pół korzenia,
- sól – 1 łyżeczka.,
- liść laurowy – 1-3 szt..,
- kilka pieprzu
- ziele angielskie
- sosnowe igły – 1-2 łyżki łyżki
- Marynata 2
- Saletra 1-2 łyżki godz.,
- kminek
- suszona żurawina
- kolendra – 1 łyżka godz.
- cebula – 1 szt..
- czosnek – 1 ząbek
- seler
- mięta
- pietruszka – 1 łyżka. l.
- sól – 3 łyżki łyżki.
Instrukcja
1
Marynaty nazywa się mieszaninę różnych składników, które przyczynia się do poprawy walorów smakowych potraw. Marynowanie powinno odbywać się do obróbki cieplnej produktu. Okres sezonowania zależy od jakości samego produktu i od składu marynaty.
2
Mięso to produkt spożywczy, którego jakość zależy od gatunku i wieku danego zwierzęcia. W zależności od odmiany, mięso może być początkowo trudne lub miękkie, się różnić w ilości tłuszczu. Należy zwrócić uwagę na jakość mięsa przeznaczonego do marynowania, jeszcze przed rozpoczęciem przygotowania marynaty.
3
Przy мариновании stosowane są różne przyprawy. Pocierać nimi mięso można i przed rozpoczęciem tego procesu. Posiekać pęczek pietruszki, seler, kilka groch ziela angielskiego i czarnego pieprzu, łyżkę papryki, dodać 1,5 łyżeczki soli i szczyptę kminku, trochę goździków, cynamonu i skórki z cytryny.
4
Nieco wyrównać kawałki mięsa, przygotowywane do marynowania i zetrzyj ich mieszaniną. moczyć wzorzec na zimno w ciągu dnia. Po upływie terminu mięso można marynować w ciekłym marynacie bez dodatku przypraw.
5
Jeśli dostępność jest dziczyzna lub sztywne stare mięso, przygotuj marynatę, biorąc składniki pierwszego przepisu. Drobno posiekać, a następnie przewiń w maszynce do mielenia mięsa cebulę i korzeń pietruszki i selera. Przełożyć powstałą masę do garnka i zalać wodą, octem i winem. Korniszon doprawić solą, wymieszać z przyprawami.
6
Następnie zawiń sosnowe igły w gazę i wrzucić do marynaty. Plasterki na kawałki mięso umieść w emaliowanej misce i wlać gotową marynatą. Przygotowane w ten sposób mięso przechowywać w chłodnym miejscu w ciągu dnia, okresowo mieszając.
7
Wieprzowinę można zamarynować w sosie sojowym – weź gotowy sos sojowy, marynata do wieprzowiny.
8
Pokroić mięso w drobną kostkę, wymieszać z zakupionym mieszaniną i marynować około 30 minut. Gotować замаринованную wieprzowinę na patelni.
9
Do przygotowania mięsa przed wędzeniem skorzystaj składników drugiego recepty należy je zmielić i wymieszać. Pokroić mięso na porcje, natrzeć mieszanką przypraw i zawinąć w papier pergaminowy lub czystą szmatką.
10
Utrzymuj w ciągu dwóch – trzech dni w chłodnym miejscu, zmieniając papier i ponownie przesypując mieszanką przypraw. Po takiej obróbce mięso można wysuszyć lub прокоптить.
Porada
Przestrzegać temperatury, zwłaszcza jeśli przepis polega na długi okres marynowania. Zostawić mięso w lodówce, należy uważać, aby produkt nie był bardzo słaby.