Jak zrobić krokiety

Istnieje wiele przepisów i sposobów przyrządzania smacznych i aromatycznych тефтелек. Tradycyjnie są przygotowywane w postaci małych mięsnych kulek z dodatkiem zboża (ryż, proso itp.) i warzyw, панируются w mące, najlepiej ryżowej lub pszennej.

Trzeba

    • Do przepisu nr 1:
    • 1 kg mięsa;
    • 100 g ryżu;
    • 1 jajko;
    • 200 g cebuli;
    • 200 g śmietany;
    • 150 g pomidorów;
    • koperek;
    • sól
    • pieprz do smaku.
    • Do przepisu nr 2:
    • 1 kg kurczaka;
    • 100 g płatków owsianych;
    • 100 g mąki;
    • 200 g cebuli;
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
    • 3 łyżki śmietany;
    • olej roślinny do smażenia;
    • koperek;
    • sól
    • pieprz
    • przyprawy do smaku.

Instrukcja

1
Przepis nr 1. Warzywa dobrze umyć i rozłożyć do wyschnięcia na bawełnianej ręcznik. Do małego garnka wlać 200 ml wody i doprowadzić ją do wrzenia. Wsypać ryż do wrzątku, przede wypłukać. Odrzucić gaz do minimum i gotować przez 7-10 minut. Po czym złożyć kaszę na sito, aby szyby płyn, i trochę ostygł.
2
Cebulę i marchew obrać i umyć pod bieżącą wodą. Marchew zetrzeć na drobną tarkę, a cebulę pokroić na kilka części. Myje mięso pokroić w kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Posiekać w blenderze cebulę i zioła. Wymieszać z mięsem marchew i wystudzoną ryż, dodaj posiekany warzywa z cebulą, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Forma z otrzymanej masy kulki średniej wielkości.
3
Przygotować sos. Pomidory oparzenie, należy zdjąć z nich skórki i usuń miejsce mocowania szypułki. Następnie posiekać w blenderze. Połącz je ze śmietaną, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. W tak przygotowaną formę do pieczenia delikatnie ułożyć klopsiki i zalać je sosem. Piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku przez 40-50 minut.
4
Przepis nr 2. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i należy zbyt mocno odchylać w maszynce do mielenia mięsa. Dodać mięso mielone, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy tworzą małe kulki. Раскалите na patelni olej i podsmażyć na nim kulki mięsne, wstępnie обваляв je w mące.
5
Раскалите w naczyniu żaroodpornym olej i podsmażyć w nim na złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i rozcieńczony wodą (100 ml) śmietanę, sól, cukier i wymieszać. Gotować mieszaninę na małym ogniu przez 3-4 minuty.
6
Przełożyć smażone krokiety w głębokiej patelni i zalać je sosem. Gotować na małym ogniu, aż gotowane (25-30 minut). Zioła umyć i pozostawić na ręczniku do wyschnięcia, po czym drobno posiekać. Gotowe krokiety ułożyć na talerzu, polać sosem, udekoruj natką i podawać do stołu.