Jak zgasić mięso
Człowiek przestał być dzikim stworzeniem, gdy dowiedziałem się, że kawałek zabitego bizony, lub mamuta nie można po prostu rzucić się w ogień i gotować z niego dobry obiad. Pierwsze doświadczenia kulinarne naszych starożytnych przodków do przygotowania gulasz był prosty. Wyrywały mały dołek, wypełniały ją wodą, stawiali tam kawałek mięsa i rzucanie sizzling hot kamień z ogniska. Woda w studni закипала, i rozpoczął się proces gotowania. Od tego czasu, oczywiście, technologia duszenia mięsa zmieniła się, i było wymyślono wiele różnych receptur. Oto jeden z nich.
Trzeba
-
- 1,5 kg гоядины (krawędź lub udziec)
- 400 g słoniny
- 5 cebul
- 1 główka czosnku
- Marchew — 1 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Korzeń chrzanu — 3 sztuki
- Słodki перей — 5 groch
- Liść laurowy — 5 szt.
- 200 g chleba żytniego
- 2 l kwas chlebowy
Instrukcja
1
Mięso zawinąć w gazę lub folię, dobrze wybić go wałkiem do ciasta, sól.
2
Boczek, cebula, marchew, cytryny wraz ze skórką pokroić w cienkie plasterki.
3
Ułożyć na patelni plasterki marchewki, cebuli, boczku i cytryny. Korzeń chrzanu i główkę czosnku ułożyć w całości.
4
Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Na wierzchu położyć kawałek chleba.
5
Ułożyć w garnku mięso i wlać 500 ml napitku.
6
Gotować pod przykryciem na małym ogniu od 1,5 do 3 godzin. Подливайте pozostały kwas chlebowy w czasie gaszenia pożaru w razie выкипания. Gdy mięso będzie gotowe, złóż go w całości lub pokroić w kawałki.
Należy zwrócić uwagę
Do wyrwania kawałka ciała nie używaj młotka, tylko wałkiem.
Czas duszenia zależy od twojej płyty.
Na życzenie podsmażyć mięso tego przepisu w piekarniku, użyj do tego гусятницу.
Czas duszenia zależy od twojej płyty.
Na życzenie podsmażyć mięso tego przepisu w piekarniku, użyj do tego гусятницу.
Porada
Pozostały w garnku po gaszenia sok odcedzić, wyjąć pozostały tłuszcz i złożyć jako подливы do mięsa.