Jak wybrać żeliwa patelni

Żeliwne patelnie, jakimi cieszyły się jeszcze prababki, i dziś pozostają najlepszym wyborem gospodyń domowych. Żeliwo nie jest podatny na odkształcenia, bezpieczny dla środowiska, sprawia, że jedzenie zaskakująco smaczne, a ma też non efektem.

Instrukcja

1
Przy zakupie żeliwnej patelni pamiętaj: im jest ciężej, tym lepiej. Koncentrując się na wagę, można uniknąć zakupu z innych stopów, wydawanych nieczyste na rękę przez sprzedawców za żeliwo. Zgodnie z GOST R 52116-2003, „właściwa” grubość dna i ścianek naczynia do smażenia i duszenia powinna być 3-4 mm. Sprawdź brak zadziorów, wypełnień, ostrych krawędzi, pęknięć, пригара. Dno nie powinno być zakrzywione lub wypukły.
2
Zastanów się nad formą żeliwnej patelni. Jest to okrągły, kwadratowy, owalny. Owalne dobra do gotowania ryb, kwadratowy jest bardziej przestronne, a okrągła jak to привычней.
3
Zwrócić uwagę na to, jakiej wielkości powinna być patelnia. Okrągły, około 20 cm średnicy, z rantem o wysokości 4-5 cm, jest uniwersalny. Garnek dobre do gaszenia. Do przygotowania naleśników pasuje patelnia z niskim rantem, średnica – w zależności od tego, jakiej wielkości wypieki chcesz uzyskać. W asortymencie produktów drogich marek są specjalne patelnie do naleśników, pączków, глазуньи. Można je łatwo poznać po specyficznym жарочной powierzchni, na której znajdują się wgłębienia lub przegrody.
4
Wybierz patelnię z pokrywką: jest to potrzebne i do gaszenia, i podczas smażenia, aby chronić kuchnię z tłustymi plamami. Pokrywy mogą być szklane, żeliwnych lub z innych materiałów (stalowymi, aluminiowymi). Pierwsza opcja pozwala lepiej kontrolować proces gotowania, drugi sprawi, że danie jest szczególnie smaczne przy gaszeniu. Ciekawe, że chociaż GOST R 52116-2003 nie przewiduje komplecie z żeliwa naczyń żeliwnych pokryw, kupić taką „słodką parę” wszystko można, zwłaszcza na rynkach. Stalowe i aluminiowe osłony nie mają zalety ani szkła, ani żeliwnych pokryw, dlatego są najgorszym rozwiązaniem.
5
Jeśli boisz się, że żeliwna patelnia bez pokrycia może zardzewieć, a to się czasem zdarza się, zatrzymać swój wybór na эмалированном produkcie. Tutaj jednak też ma swoje wady: jak wiadomo, emalia narażone na rozbicie i jej cząsteczki mogą dostać się do jedzenia. W rzeczywistości żeliwna patelnia bez pokrycia o wiele bardziej wytrzymałe, a odpowiednią profilaktyką rdzy jest prawidłowa pielęgnacja. Po każdym myciu naczynia należy wytrzeć do sucha i nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego.
6
Kup produkt z drewnianą rączką lub uchwyt z odpornego na ciepło tworzywa. Chociaż plastik nie jest tak ekologiczny, jak drzewo, ale on nie jest pogórza, jeśli przypadkiem okaże się, pracującej nad palnikiem gazowym. Kiedy planuje się, że patelnia będzie częstym gościem w piekarniku, wybierz produkt z litego żeliwa lub zdejmowanym uchwytem. Trwałe pierwszy wariant jest zły tym, że żeliwny uchwyt mocno się nagrzewa i długo stygnie, może to spowodować poparzenia. W tym samym czasie mocowanie wymienne uchwyty, niestety, nie zawsze jest tak długo, jak sama patelnia. Jeśli już skłaniać do takiego wariantu, zatrzymać wybór najlepiej na otwartym połączeniu śrubowym: to jest najbardziej „неубиваемым”. Tymczasem, jest oczywista i jego „minus” – muszą tracić czasu na привинчивание-odkręcanie.
7
Należy zwracać uwagę na symbole na etykietach i etykietkach. Zgodnie z Normami P 52116-2003 muszą zawierać nazwę produktu, wskazanie średnica, wysokość lub pojemność, dostępność uchwyty i pokrywki. Informacje o certyfikatach (znak zgodności) może być nakładana zarówno na sam produkt, jak i znajdować się na opakowaniu, etykiecie dołączonej dokumentacji.