Jak upiec курабье

Kuchnia Wschodu, przede wszystkim słynie ze słodyczami: hałwa i козинаки, karmel i грильяж, marmolada i nugat, rachatłukum i курабье. Przy okazji, o курабье. Chyba nie ma człowieka, który choć raz w życiu nie próbował to рассыпчатое ciasteczka z pięknym tytułem. To przysmak ma wspaniały smak i proste w przygotowaniu. A żeby zadowolić im bliskich, tylko trzeba wiedzieć nieskomplikowany przepis, który jest przedstawiony poniżej.

Trzeba

    • 4 pianę z białek;
    • 600 g mąki pszennej;
    • 530 g masła lub margaryny;
    • 150-200 g cukru;
    • 2 łyżki dżemu;
    • lukrem lub worek.

Instrukcja

1
Wyjąć masło z lodówki wcześniej, aby udało się подтаять i stać się wystarczająco miękkie. Za pomocą miksera ubić masło z z piaskiem aż do momentu, gdy ilość masy nie wzrośnie. Następnie wprowadź pianę z białek. Dalej ubijać mieszanka do ich pełnego zjednoczenia z olejem.
2
Dodaj do uzyskanych białkowo-olejową mieszankę mąki. Wprowadzić ją na małe części. Więc zapobiega powstawaniu grudek w cieście.
3
Po tym, jak ciasto będzie gotowe, wypełnij im lukrem ze specjalną przystawką zębatą lub woreczek z cukierkami rzeźbione z deszczownicą. Następnie wycisnąć małe „stokrotki” na suchą i czystą blachę. Należy umieszczać je w odległości 2,5-3 cm od siebie.
4
Jeśli nie masz worka ciasta lub strzykawki, zrobić okrągłe lub owalne курабье. Wystarczy umieścić gotowe ciasto do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkuj je w cienkiej warstwie i za pomocą kręcone formy lub zwykłe szkło, wyciąć ciasteczka.
5
Wymieszać ocet jabłkowy lub morelowy dżem z jedną łyżeczką cukru. Następnie umieść niewielką jego ilość na środek każdego ciasteczka.
6
Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i umieść w niej ciasteczka. Piec курабье w ciągu 10 minut. Dalej śledzić jego stan. Czasami ciastka całkowicie gotowe przez 12-13 minut, a może trzeba trzymać go kwadrans.
7
Daj wątroby ostygnięcia na blasze, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, aby rozbić go. Według tradycji to ciasteczka w zwyczaju podawać z filiżanką kawy lub herbaty.
Należy zwrócić uwagę
Czasami ciasteczka глазируют. Do glazury trzeba cukier puder i kwaśny sok owocowy (nadaje cytryny lub granat). Składniki wymieszać i polać tym syropem gotowe ciasteczka.

Porada
Jeśli w twojej rodzinie są miłośnicy słodyczy z pinii, piec курабье z orzechów laskowych, migdałów lub orzeszków ziemnych. Do tego wystarczy dodać mielone lub pokruszone orzechy do ciasta, po tym jak wprowadzisz mąkę.