Jak przygotować filet z łososia

Mięso łososia jest pyszne samo w sobie, jak i w połączeniu z wieloma produktami. Potrawa z łososia i złożone pod jakimś szczególnym sosem, otworzy ci się nowe niepowtarzalne połączenie koloru, smaku i zapachu.

Trzeba

    • 400 g filetów z łososia;
    • 1 łyżka. l. oliwy z oliwek;
    • 2 łyżeczki soku z cytryny;
    • 100 g ryżu;
    • 1 łyżka masła;
    • 1 szt. z porów;
    • 100 ml śmietany (20%);
    • 2 łyżki białego wytrawnego wina;
    • 2 łyżeczki czerwonego kawioru;
    • mały pęczek świeżego koperku;
    • sól
    • czarny pieprz.

Instrukcja

1
Filet z łososia rozmrozić, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, oczyścić nożem. Drenaż filet papierowym lub proste ręcznikiem, pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem i posypać sokiem z cytryny.Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni.
2
Do garnka wlać 2 szklanki wody, posolić i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wsypać umyć ryż i gotować 20 minut do miękkości. Gotowy ryż rozłożyć na durszlak.
3
Por oczyścić i drobno posiekaj jego białą część i trochę zielonej części. Na patelni rozgrzej masło. Por smażyć na średnim ogniu do przezroczystego koloru około 3 min..
4
Do обжаренному łukasza-порею dodać, mieszając, białe wino. Następnie wlać śmietanę. Doprowadzić sos do wrzenia i trzymać 2-3 minuty na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem, sos.
5
W sosie ułożyć pokrojone filety z łososia. Z góry posypać rybę drobno pociętą świeżą natką koperku. Patelnię przykryć pokrywką i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Ryby należy gotować 20-25 min..
6
Gotowe filety wyjąć z piekarnika i ostudzić trochę na patelni, bez zdejmowania pokrywy. Do ciepłego sposób dodać jaja i delikatnie wymieszać.
7
Na płaski talerz połóż małą zjeżdżalnią ryż, filet z łososia i polać sosem. Gotowe danie udekoruj świeżą zielenią i plasterki cytryny.
Porada
Filet z łososia i sos można przygotować oddzielnie od siebie. W tym przypadku filet z łososia piec z niewielką ilością wody w formie wysmarowanej oliwą z oliwek i nakrytej folią, 15-20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Sos gotuj tak, jak podano w przepisie, tylko trzeba go doprowadzić do zgęstnienia. Następnie przykryć pokrywką i trochę ostudzić. W ciepły sos dodać kawior i delikatnie wymieszać. Gotowe filety z łososia na wierzchu polać ciepłym sosem.

Zamiast sosu ze śmietany można przygotować proste wypełnienie z masła i rozdrobnione tartej. Do tego na patelni roztopić 3-4 łyżki masła, всыпьте 1 łyżka tartej, wymieszać i wlać w tym wypełnieniem ryby.