Jak ugotować kompot z suszonych śliwek
Pyszny i aromatyczny kompot z suszonych śliwek jest przydatna nie tylko dla dorosłych, ale i dzieci. On ma żółciopędny i moczopędne właściwości i jest bardzo skuteczny w chorobach żołądkowo-jelitowych. W owocach suszonych śliwek zawiera słodki odżywcze i błonnik, które poprawiają aktywność jelit i są dobrym naturalnym środki przeczyszczające..
Trzeba
-
- Do przepisu nr 1:
- 300 g suszonych śliwek;
- 700 ml wody;
- 150 g cukru.
- Do przepisu nr 2:
- 300 g suszonych śliwek;
- 200 g jabłek;
- 3 g cynamonu;
- 200 g cukru;
- 1 l wody.
- Do przepisu nr 3:
- 200 g suszonych śliwek;
- 100 g suszonych moreli;
- 100 g rodzynek;
- 200 g cukru;
- 1 l wody.
Instrukcja
1
Przepis nr 1. Переберите śliwki: usuń suche śmieci, oddzielić od głównej masy zepsute, niedojrzałe jagody i usuń szypułki. Zalać owoce ciepłą wodą i pozostawić na 15-20 minut. Po czym dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. W emaliowanej patelni (o pojemności 1,5-2 litry) wlać 700 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do wrzącej cieczy cukier i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, mieszając co pewien czas. Dodaj syrop cukrowy śliwki i trzymaj na ogniu jeszcze 17-20 minut. Gotowy kompot wyłącz, pozostawić do zaparzenia w ciągu godziny i podawać do stołu w postaci schłodzonej. Dodaj szklankę z kompotem plasterek cytryny lub kilka liści mięty.
2
Przepis nr 2. Wlać do emaliowanej miski wody i podgrzać do temperatury wrzenia. Umyte i перебранный śliwki złożyć w durszlak i zanurzyć w gotującej się cieczy na kilka minut (3-5), dopóki nie zacznie pękać skórka. Wyjąć durszlak z jagodami z wrzącej wody i zanurzyć w garnku z zimną wodą na 5-7 minut. Po czym zdejmij z suszonych śliwek skórką i, przecinając go na dwie połówki, usuń pestki. W emaliowanej garnku zagotować litr wody. Wsypać do wrzątku cukier i, okresowo mieszając, gotować przez 5-7 minut, убавив ogień do minimum. Dodaj syrop cukrowy przygotowane połówki śliwek i pozostawić na ogniu jeszcze na 10-15 minut. Umyć pod bieżącą wodą jabłka. Pokroić je na dwie połówki i usunąć rdzeń, oczyścić cienką warstwą skóry. Następnie podziel każdą połówkę jeszcze na 4-5 części. Dodaj tak przygotowane jabłka do черносливу i gotować jeszcze 7-10 minut. Za kilka minut do miękkości, dodać do garnka cynamon. Gotowy kompot wyłącz, i zanim podawać do stołu, pozostawić do zaparzenia przez 40-50 minut.
3
Przepis nr 3. Śliwki, курагу i rodzynki kilka razy dobrze umyć w ciepłej wodzie, usunąć szypułki i namoczyć w ciepłej wodzie przez 5-7 minut (niezależnie od siebie). Gotować w emaliowanej patelni syrop cukrowy i, dodając do niego śliwki i pozostawić na wolnym ogniu przez kolejne 12-15 minut. Wsypać do garnka rodzynki i gotować jeszcze 5-7 minut. Następnie dodać курагу i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Odłącz gotowy kompot i odstawić na co najmniej godzinę.
Porada
Należy użyć do przygotowania kompotu słodko-słodkie jabłka stałych odmian.