Jak przygotować jesiotra

Jesiotr cenione dobrych walorach smakowych i przydatne właściwości. Idealnie wyważone proporcje tłuszczu i kalorii pozwala często włączać tej ryby w diecie. Dania z jesiotra mogą stać się ozdobą nie tylko rodzinie, ale i świątecznego stołu.

Trzeba

    • jesiotr – 400 gramów;
    • ser – 100 gramów;
    • cebula – 1 sztuka;
    • krewetki – 100 gramów;
    • sól
    • pieprz – do smaku;
    • olej słonecznikowy – 1 łyżeczka;
    • zieleń
    • pomidor
    • ogórek
    • marchewka do dekoracji;
    • ryż – 1 szklanka;
    • sos sojowy.

Instrukcja

1
Weź kawałek почищенного jesiotra, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na porcje. Obrać i pokroić w pół pierścienie jedną dużą cebulę lub 2 średnie.
2
Doprawić solą i pieprzem każdy kawałek. Ułożyć rybę w naczyniu, przeniesienie cebulą i aromatycznymi pieprzem groszkiem. Umieść sturgeon w chłodne miejsce na 2 godziny. Za to czas, ryby będzie zawierać w sobie odpowiednią ilość soli i wchłonąć przyprawy.
3
Rozmrozić krewetki królewskie. Oczyść je z nóg, głowy i zbroja. Ogonki zostawić, tak, krewetki wyglądają lepiej. Wypłukać w wodzie i wysuszyć, промокнув ściereczką. Można zostawić w дуршлаге do płynięcia.
4
Przed gotowaniem ryby zetrzeć na tarce ser.
5
Posmarować blachę olejem słonecznikowym, nałożyć na niego jesiotra. Połóż się na każdy kawałek cebula, krewetki i posypać serem.
6
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść w niej sturgeon na 15-20 minut do opiekania skórki. Ważne jest, aby nie prześwietlić ryby, w przeciwnym razie będzie suchy.
7
Ugotować w osolonej wodzie ryż w ciągu 20 minut. Rozłożyć go na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą.
8
Podawać danie z ryżem i sosem sojowym. Na wierzchu udekoruj gałązkami zieleni, plasterki ogórka i pomidora, plasterki gotowanej marchewki.
Należy zwrócić uwagę
Zamrożenie pogarsza odżywcze i walory smakowe ryb. Dlatego lepiej jest używać do przygotowywania świeżego lub schłodzonego jesiotra.

Porada
Do przygotowania dania lepiej wziąć już почищенного i разделанного jesiotra. To pomoże ci zaoszczędzić czas i pieniądze.