Jak piec mięso wieprzowe z ziemniakami
Wieprzowina pieczona z ziemniakami, to wspaniałe danie, które sprawi, że każdy normalny obiad świąteczny. Często nazywa się ją mięsem, gotowane „po francusku”, ale nazwa potrawy nie wpływa na jego wspaniały smak, który będzie ozdobą każdego stołu. Dodatkowym atutem kuchni jest łatwość przygotowania.
Trzeba
-
- miąższ wieprzowiny;
- ziemniaki;
- majonez;
- ser;
- łuk;
- sól
- przyprawy.
Instrukcja
1
Weź kawałek miąższu wieprzowiny, umyć i pokroić w poprzek włókien na kawałki, których grubość nie przekracza 1 cm, Jeśli w mięsie są twarde smugi, trzeba je wyciąć. Do przygotowania tego dania można użyć nie tylko szynka lub szyi, ale i łopatkę. Podstawowym wymogiem do mięsa polega na tym, aby na nim nie było zbyt dużych kawałków tłuszczu.
2
Odzyskaj mięso specjalnym młotkiem i na kilka godzin zostawić go w lodówce, wstępnie просыпав każdy kawałek przyprawami. To sprawi, że mięso jest bardziej aromatyczny i delikatny. Można użyć dowolnych ziół, przyjemne członków rodziny, ale najlepiej komponują się z mięsem curry, хмели сунели, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia.
3
Oczyść ziemniaki, umyć i pokroić go w okrągłe plastry o grubości około 0.5 cm, ułożyć w jednej warstwie na blasze, uprzednio wysmarowanej masłem, na wierzchu posypać solą i czarnym pieprzem. Należy to zrobić natychmiast, bo inaczej ziemniaki przyciemni i zdobywa nieprzyjemny widok.
4
Na ziemniaki ułożyć w jednej warstwie odparte kawałki wieprzowiny, posypać je pierścienie cebuli i posmarować równą warstwą śmietany lub majonezu. Ilość cebuli zależy od wielkości blachy i miłości do tego produktu. Warstwa może być dość cienką lub grubą, jeśli łuk nie lubią, to można się bez niego obejść. Jednocześnie zetrzeć ser.
5
Aby wieprzowina z ziemniakami nabyła gładkiej skórki, umieścić formularz lub blasze w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po 15-20 minutach posypać danie serem i jeszcze raz posmarować majonezem. Jeśli ser umieścić na mięso raz, to on może spalić ziemniaków wcześniej, niż danie przygotować.
Należy zwrócić uwagę
Najlepiej użyć majonez w pakietach, przez cienki otwór których wytłacza się na danie najbardziej równomiernie.
Porada
Wieprzowina w piekarniku z ziemniakami przygotowuje się przez 30-40 minut, wszystko zależy od grubości kawałków mięsa.