Jak ugotować kapuście

Kapusta morska, lub kelp – prawdziwe źródło minerałów: jodu, kwasów organicznych, mineralnych, pierwiastków śladowych, witamin A, b i C, Włączenie do diety potraw z włoską kapustą zwiększa odporność, normalizuje przemianę materii, reguluje poziom cholesterolu. W sklepach kapuście sprzedają w консервированном, suszonych i mrożonych rodzajów. Przed użyciem należy ją ugotować.

Trzeba

  • Dla marynowanej kapusty morskiej:
  • – 600 g gotowanego laminarii;
  • – 2 szklanki wody;
  • – cukier;
  • – sól;
  • – liść laurowy;
  • – goździk;
  • – łyżka 3% octu.

Instrukcja

1
Переберите suszone kapuście, położyć na sito i przepłukać ciepłą przegotowaną wodą. Przeniesienie do innego pojemnika i zalać wodą słodką z obliczeń 1:8 (jedna część laminaria, ośmiu części wody). Zostaw kapuście замачиваться na dziesięć-dwanaście godzin.
2
Dokładnie umyć ламинарию pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą w tej samej proporcji 1:8 i postaw na średnim ogniu. Po wrzenia проварите morską kapustę do miękkości w ciągu trzydziestu-czterdziestu minut. Następnie odcedzić wywar.
3
Dla dwukrotnej gotowania wlać промытую po kąpieli ламинарию wodą 1:4 (jedna część kapusty morskiej, cztery części wody), проварите po wrzenia minut trzydzieści. Złożyć ламинарию na durszlak, a wywar odcedzić. Wlać kapuście gorącej, przegotowanej wody i проварите jeszcze pół godziny. Выловите łyżką cedzakową ламинарию, przechowywać w lodówce i wykorzystać do przygotowania różnych potraw: борщей, рассольников, zupy, sałatki, gulasze, kotlety i zapiekanek.
4
Mrożoną morską kapustę przed gotowaniem się rozmrozić. Opuść ją przez trzydzieści minut w zimnej wodzie (15-20 stopni). Następnie bardzo dokładnie wypłukać w dużej ilości wody.
5
Wlać ламинарию zimną wodą z obliczeń 1:2, postaw na mocny ogień i doprowadzić do wrzenia. Проварите minut piętnaście, dwadzieścia minut i odcedzić wywar. Wykonaj tę czynność jeszcze dwa razy. Trzykrotna obróbka cieplna morskiej kapusty znacznie poprawić jej walory smakowe.
6
Groszek, kapusta morska jest gotowa do spożycia. Ale ją też polecam gotować pięć minut.
7
Gotowana kapusta morska. Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, goździki, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez dziesięć do piętnastu minut. Ostudzić marynaty i wlać ocet. Kroimy je w kostkę gotowane kapuście makaron, zalać zimną marynatą i umieścić w chłodnym miejscu godzin na osiem-dziesięć marynacie. Przygotowane według tego przepisu ламинарию można podawać jako dodatek do warzyw i rybim potraw, dodać do sałatki.
Należy zwrócić uwagę
Gotowane kapusta morska może być przechowywane w lodówce kilka dni i używać w miarę potrzeby do przygotowania różnych potraw.

Porada
Podczas gotowania zupy z włoską kapustą dodać gotowane ламинарию należy jednocześnie z пассерованным cebulą, a puszki razem z sosem.