Jak przygotować wywar z suszonych śliwek

Śliwki przydatne dla organizmu, ponieważ zawiera dużo minerałów, witamin, błonnika i fruktozy, a także dużą ilość garbników i kwasów organicznych. Nie mniej przydatne i wywar z suszonych śliwek.

Trzeba

  • – śliwki;
  • – woda;
  • – gaza;
  • – buraki;
  • – hercules;
  • – cukier;
  • – herbata.

Instrukcja

1
Jako profilaktyki różnych chorób żołądka i serca na dobę wystarczy jeść 5-6 черносливин lub wypić 1 filiżankę wywaru. Do jego przygotowania weź 10-15 черносливин (bez pestek, inaczej napój będzie gorzki).
2
Dokładnie śliwki umyć w ciepłej wodzie lub обдайте wrzącą wodą. Zalać suszone owoce litrem wody i gotować na wolnym ogniu przez 10 min, wywar Ostudzić do temperatury pokojowej, przecedzić przez podwójną warstwę gazy.
3
W razie potrzeby, do wywaru można dodać pół łyżeczki cukru, ale niekoniecznie, bo poprawnie przygotowany napój sam w sobie będzie słodkawym. Również wywar z suszonych śliwek można dodać trochę czarnej herbaty. On nadać kawie warming tea zapach.
4
Suszone owoce pozostałe po процеживания, nadają się, aby dodać do musli, otręby, kasze, itp., można Je umieścić w naczyniu w całości lub zmielić w blenderze.
5
Jeśli chcesz korzystać z odwar jako środek do oczyszczenia żołądka, weź na 100 gramów myte черносливин, buraków i геркулесовых płatków. Wlać wszystkie składniki dwoma litrami wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Ostudzić, przecedzić wywar i pić 1 szklankę dziennie przed snem.
Należy zwrócić uwagę
Śliwki w czystej postaci jest przeciwwskazane u dzieci do 1-1,5 lat. Do usuwania żużlowych zaparcia u małego dziecka mogą dać 0,5-1 łyżka. l. wywaru. Jeśli dziecko jest karmione piersią, черносливовый wywar lepiej wypić go mamie – wszystkie składniki odżywcze, dziecko otrzyma podczas karmienia.

Porada
Śliwki nie tylko oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia system odpornościowy, ale i zapobiega powstawaniu chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga pracę przewodu pokarmowego, pomaga zapobiegać powstawaniu chorób nowotworowych.