Jak zrobić kwas chlebowy z tartej
Domowy сухарный kwas chlebowy – napój, doskonale утоляющий pragnienie i nadaje się do budowy ulubionego letniego dania – hash wiosną. Po opanowaniu podstawowy przepis, koniecznie spróbuj przygotować napar różnych smakowych niuansów. Na letniej imprezie podać gościom kilka domowych napojów do wyboru – taka oferta na pewno docenią.
Trzeba
- Domowy сухарный kwas chlebowy: – 500 g żytnich tartej; – 5 l wody; – 300 g cukru; – 30 g drożdży. Смородинный kwas chlebowy: – 500 g tartej; – 5 l wody; – 15 g drożdży; – 200 g cukru; – 0,5 szklanki dżemu z porzeczki; – liście porzeczki i świeża mięta. Kwas chlebowy z chrzanem i miodem: – 600 g tartej; – 4 l wody; – 300 g cukru; – 30 g drożdży; – 100 g miodu; – 100 g chrzanu.
Instrukcja
1
Przygotuj podstawowe surowce do napitku – tarta z żytniego lub skansenu chleba. Pokroić bochenek ломтями, a potem – wąskie paski lub kostkę. Wytrzyj tarta w piekarniku do wytworzenia cienkiej skórki, upewniając się, aby nie подгорели. Do przygotowania napoju tarta można, aby zmiażdżyć w moździerzu lub przewinąć w maszynce do mielenia mięsa, zamieniając je na małe okruchy.
2
Spróbuj kilka opcji gotowania napitku i wybierz ten, który wydaje się bardziej odpowiedni. Surowce można zalewać wrzącą lub ciepłą wodą, dodać cukier lub wstępnie przygotowany syrop cukrowy, dodać kwas chlebowy wywar z mięty, смородинного arkusza, rodzynki, miód, kminek, chrzan lub dżem – i w rezultacie coraz to nowe odmiany tego napoju. Jednak baza сухарного napitku pozostaje bez zmian – to żytnie suchary, drożdże i woda.
3
Napar przygotowuje się w objętości naczynia – najlepiej szklane lub emaliowane. Высыпьте w niej tarta, zalać je wrzącą wodą i pozostawić mieszaninę w ciągu 10 godzin. W oddzielnym naczyniu zagotuj cukier zmieszany ze szklanką wody. Wlać сухарный wywar do innego pojemnika, dodać do niej syrop cukrowy i drożdże. Mieszać mieszaninę i pozostawić na 4 godziny – w tym czasie następuje proces fermentacji.
4
Z gotowego napoju zdjąć pianę, przecedzić napar przez gazę prześlij do lodówki na czas otwarcia migawki, rozlewając go w słoiki lub butelki. Dla smaku do każdej dodać kilka rodzynków. Przez 2 godziny młody zakwas będzie gotowy. Im dłużej będzie, tym bogatszy smak. Jednak ponad dwa dni wytrzymać napój nie jest zalecane, lepiej spuścić resztki i przygotować świeży napar.
5
Pozostały z gotowania pierwszej porcji co kwaszonego mus można użyć ponownie. Do części mieszaniny, dodać tartą i drożdże. Zamiast cukru umieścić w mieszaninę pół szklanki domowego dżemu z porzeczki. W oddzielnym naczyniu brew garść świeżych смородинных liści i kilka gałązek świeżej mięty. Wlać mus gorącej, przegotowanej wody, dodać wywar z ziół i pozostawić mieszaninę 6 godzin w temperaturze pokojowej. Po czym odcedzić, wlać do czystych szklanych słoikach i odłóż do lodówki.
6
Spróbuj jeszcze jeden niezwykły wariant domowy kwas chlebowy z miodem i chrzanem. Wlać tarta z wrzącą wodą i pozostawić na 4 godziny do parzenia. Przecedzić wywar przez gazę, dodać do niego drożdże i cukier. Umieść kwas chlebowy na trawienie na 4-6 godzin. Zetrzeć korzeń chrzanu i wymieszać z płynnym miodem. Otrzymaną mieszaninę dodać młody zakwas, dokładnie wymieszać, chochla na banki lub butelki i umieścić w lodówce.