Jak заквасить kefir
Kefir, niegdyś znany również jako szampan mleko – pyszne i zdrowe fermentacji mlecznych napój. Podczas gdy jego konkurent, jogurt, wymaga stałe źródło ciepła do fermentacji, kefir spokojnie заквашивается w temperaturze pokojowej. Warunek konieczny do uzyskania jogurtu – specjalny zakwasu, jak elastyczne różyczki kalafiora. To kolonie drożdży i bakterii ( lactobacillus), żyjących w symbiozie.
Trzeba
- – 2 łyżki кефирной zakwasu;
- – 1 litr mleka;
- – 3 litrowej słoik;
- – gaza;
- – guma;
- – papierowy filtr do kawy;
- – drewniana łopatka do mieszania.
Instrukcja
1
Do produkcji jogurtu idealny nie każde mleko. Pasteryzowane mleko jest możliwe do zaakceptowania, a to z стерилизованного nic z tego nie będzie. Może również, o dziwo, nic nie wyjść z litego surowego mleka – w nim zbyt wiele własnych bakterii, które nie dadzą się rozwijać культивированным. Jeśli chcesz przygotować jogurt z świeżego mleka, trzeba wcześniej gotować go.
2
Przygotować 3-litrowa szklanym słoiku. Nie warto gotować kefir w metalowym pojemniku – jest w stanie uszkodzić zaczynem, ale jeśli masz plastikowy pojemnik o takiej samej objętości – skorzystaj z niego.
3
Wlać mleko do słoika. Dodaj zaczynem. Delikatnie wymieszać drewnianą lub plastikową szpatułką. Tu również ważne jest, aby unikać metalowych przedmiotów – łyżek, championa itp. Przykryć szyjkę banki gazy lub, jeśli jej nie masz, papieru cienką ściereczką. Zabezpiecz gumką.
4
Zostaw słoiku w temperaturze pokojowej ( 18-24оС) na 12-48 godzin. Co 12 godzin należy sprawdzać, czy nie gotowy, czy napój. W ciepłych, ale nie gorących, pomieszczeniach kefir заквашивается szybciej, w zimnych – wolniej. Кефирный grzyb – żywy organizm, dlatego przewidzieć, jak szybko on заквасит mleko, nie można.
5
Uważnie obserwować, aby w odległości kilkudziesięciu centymetrów od заквашивающегося mleka nie było chleba, herbaty grzybów, owoców i warzyw, aby uniknąć sytuacji, gdy różne szczepy bakterii kolidują ze sobą, rozwijać się.
6
Uważnie obserwuj temperatury w pomieszczeniu. Ona nie powinna wynosić więcej niż kilka stopni. Otwarte okna, wentylatory, klimatyzatory wyłączone w pomieszczeniu, w którym chcesz uzyskać kefir. Jeśli jesteś w stanie usunąć puszkę z заквашивающимся mlekiem do piekarnika i zostawić tam na cały czas rośnięcia światło, można stworzyć ofercie znajdą idealne warunki.
7
Gotowy napój wygląda jak gęste mleko, ma świeży, kwaśny zapach. Jeśli gotowy kefir wyraźnie dzieli się na serum i творожистую masę, można передержали go. Gotowy kefir trzeba przecedzić przez częsty plastikowy durszlak lub gazę, aby osączyć кефирный grzyb i używać go ponownie.