Jak przygotować puree z kalafiora
Na początku karmienia małych dzieci bardzo dobrze nadaje się kalafior. Przecież w jej skład wchodzą łatwo przyswajalne składniki białko, bogate w aminokwasy. Oprócz białek w kalafiorach są węglowodany, sole mineralne i witaminy c, A, PP i witaminy z grupy b.
Trzeba
-
- 200 g kalafiora;
- 100 ml mleko dla dziecka „Temat” lub „Агуша”;
- 1 łyżeczka masła;
- 1 łyżka mąki.
Instrukcja
1
Iść do sklepu lub na rynku i wybierz główka kalafiora. Dobrze, jeśli kwiatostany są bez wad i почернений. Kolor wysokiej jakości kapusty musi być kości słoniowej. W tym przypadku, jeśli świeżej kapusty nie znajdzie się w sprzedaży, kupić mrożoną. Należy jednak pamiętać, w taki już mniej mikroelementów i witamin. W procesie mrożenia są tracone.
2
Weź kalafior (mrożoną – rozmrozić). Usuń wszystkie uszkodzenia. Dobrze ją umyć. Umieścić w durszlak i oparzenie wrzącą wodą. Rozbierz delikatnie na kwiatostany.
3
Włóż kapustę do garnka z wodą, zamknąć pokrywką. Postaw na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień (do małego) i gotować nie dłużej, niż 20 minut. Pokrywa powinna być zamknięta, to jest potrzebne do tego, żeby nie upadł witaminy znajdujące się w kapuście.
4
Gdy kapusta będzie miękka, zdejmij garnek z ognia. Spuścić wodę. Zostaw na stole, dopóki produkt nie ostygnie.
5
Weź sito i przetrzeć przez niego kapustę. Do tego celu nadaje się i blender.
6
Do miski wlać mleko, dodać łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Należy unikać pojawienia się grudek, tak jak małemu dziecku taka żywność jest szkodliwa.
7
Miskę z mlekiem, postawić na ogień i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia.
8
Do otrzymanego sosu dodać masło i kapustę. Wszystko wymieszaj. Puree z kalafiora gotowe.
Należy zwrócić uwagę
Dzieci do 1-1,5 lat, sól i cukier w żywności stawiać nie należy. Dlatego, że do ich nerek i trzustki to będzie dużym obciążeniem. I jeszcze z tego powodu, że następnym razem mogą już odmówić istnieje świeżej żywności.
Porada
W skład tego dania można włączyć marchew i cukinia. Warzywa również trzeba wcześniej ugotować.